Tinerii au înfiinţat cu 30% mai multe start-up-uri decât în 2013

Autor: Corina Mirea 11.08.2014
Soldul „afacerilor de la zero“ – com­panii de tip SRL-D – a trecut de 14.200 de firme, ceea ce înseamnă că ti­nerii antreprenori au creat în ultimii patru ani cel puţin 28.500 de locuri de muncă.
 
Apetitul pentru antreprenoriat continuă să crească în rândul celor fără prea multă experienţă profesională, numărul afacerilor debutante (SRL-D-uri) fiind mai mare în primul semestru din 2014 cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului (ONRC).
 
Mai mult de 6.500 de români şi-au găsit un loc de muncă în primele şase luni ale acestui an, după ce aproximativ 3.200 de tineri şi-au făcut curaj să îşi înfiinţeze primul business.
 
Cum bugetul de 5 milioane de euro al programului dedicat SRL-D-urilor se epuizează în doar trei sau patru luni de la deschiderea listelor de înscriere, iar cei mai mulţi tineri optează pentru plafonul maxim de 10.000 de euro nerambursabili, numai aproximativ 500 de afaceri mici se înfiinţează anual cu bani de la stat. Restul aleg statutul de SRL-D pentru facilităţile oferite în cadrul programului – scutirea de la plata taxei pentru înfiinţarea firmei sau scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru antreprenorii care angajează cel puţin patru persoane. Valul cel mai mare de înfiinţare a SRL-D-urilor a venit însă în luna martie, când s-a dat drumul la depunerea dosarelor pentru obţinerea fondurilor nerambursabile şi s-au des­chis peste 950 de astfel de firme.