Romtelecom a semnat cu ISB pentru meciurile din Liga 1 de fotbal

Autor: Adrian Seceleanu 11.08.2014
Romtelecom, al doilea jucător de pe piaţa locală de servicii TV, cu un portofoliu de 1,4 milioane de abonaţi, a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute, după mai multe sesiuni de negocieri tensionate, la un acord cu firma Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta pentru difuzarea meciurilor din Liga 1 de fotbal. Ca urmare a acordului, postul Look Plus - care transmite 4 din cele 9 meciuri dintr-o etapă - va fi disponibil gratuit pentru toate abonamentele TV ale Rom­telecom.

Postul Look TV, care transmite restul de 5 meciuri din fiecare etapă, va fi disponibil contra cost, pentru o sumă de 1,7 euro (9,5 lei) pe lună, conform unui anunţ publicat de Romtelecom pe contul său de pe reţeaua de socializare Facebook. „Oda­tă achiziţionată, extraopţiunea trebuie menţinută activă cel puţin 3 luni“, conform repre­zen­tan­ţilor Romte­le­com. Extra­op-ţiu­nea conţine canalele Look TV şi Look TV HD.

Romtelecom nu a precizat pe ce perioadă a semnat acordul şi pentru ce sumă, însă cel mai probabil este vorba de o sumă fixă - de câteva milioane de euro pe sezon aferentă includerii în pachetul de programe de bază a Look Plus, şi de o sumă variabilă, în funcţie de numărul de utilizatori care achiziţionează pachetul suplimentar care include postul Look TV.

După ce în ultimii ani Liga Profesionistă de Fotbal a vândut drepturile de difuzare direct către operatorii de servicii TV (RCS&RDS şi Romtelecom), acum modelul de business adoptat a fost unul diferit, respectiv vânzarea către o companie care nu oferă servicii de TV şi comunicaţii (Intel Sky Broadcast), dar care a garantat plata unei anumite sume pe sezon, respectiv 27,5 milioane de euro. Acţionarul majoritar al ISB este, conform CNA, Benno Heidelberger.

ISB, care este potrivit CNA şi acţionarul principal al televiziunilor Look, a mai semnat acorduri cu UPC, numărul trei pe piaţa locală TV, platforma video online Seenow şi firme mai mici de cablu. La UPC costul extraopţiunii care include postul Look TV este de 10 lei pe lună (TVA inclusă), iar la Seenow costul extraopţiunii Koolnet care oferă acces la ambele posturi Look şi la înregistrările meciurilor este de 5 euro pe lună. Abonamentele la Seenow Kool­net pe o perioadă mai lungă, plătite anticipat, duc la scăderea tarifului până la 3 euro pe lună în cazul cumpărării accesului pe un an de zile.

Semnarea unui acord cu ISB pentru difuzarea meciurilor pe platforma TV a Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, este iminentă.

Orange are între 60.000 şi 100.000 de clienţi pentru serviciul său de televiziune prin satelit, conform estimărilor de pe piaţă. Semnarea acordurilor între ISB şi Romtelecom, UPC, Orange şi ceilalţi playeri mai mici ar putea presa şi RCS&RDS, liderul autoritar al pieţei, care are peste 3,3 milioane de abonaţi la serviciile de TV, să semneze un acord pentru preluarea meciurilor de fotbal. RCS&RDS a anunţat anterior că nu va negocia cu ISB şi a reclamat acordul dintre firma din Malta şi LPF la Consiliul Concurenţei, care a demarat recent o anchetă în acest caz.