Un credit de consum în lei „înghite“ o treime dintr-un salariu mediu, iar un ipotecar trei sferturi

Autor: Ciprian Botea 12.08.2014
Un român trebuie să muncească, în medie, aproape 50 de ore pentru a plăti rata lunară pentru un credit de consum de echivalentul a 5.000 de euro, dublu faţă de un ceh sau un polonez. Un credit ipotecar de 50.000 de euro necesită 120 de ore de muncă, faţă de 50 de ore în cazul unui ceh.
 
Creditele de consum în lei sunt cele mai ieftine din regiune, cu un cost mediu de circa 11% pe an, dar creditele corporate - prin care băncile ar trebui să susţină economia reală - au dobânzi de trei ori mai mari decât cele în coroane cehe şi sunt cu 50% mai scumpe decât finanţările în forinţi sau zloţi, potrivit datelor agregate de băncile centrale.
 
Companiile locale se împrumutau la jumătatea acestui an la o dobândă medie de 6% pe an la lei, faţă de 2,3% pe an în cazul creditelor contractate în coroane de firmele din Cehia şi 4,1% pe an la creditele în zloţi. Creditele ipotecare în lei au dobânzi similare cu cele în zloţi, dar vizibil mai mari decât cele în coroane. Cele mai scumpe ipotecare din regiune sunt cele în forinţi.
 
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recent că a fost surprins să afle că dobânzile la creditele de consum în lei sunt cele mai ieftine din regiune. Referitor la creditele corporate şi cele pentru achiziţia de locuinţe, el afirmă că deşi ratele sunt mai mari în prezent, tendinţa este de scădere.
 
Un român plăteşte o rată lunară de echivalentul a 109 euro pe lună pentru un credit de consum de 22.000 de lei (5.000 de euro) pe cinci ani, faţă de 122 de euro cât plăteşte un ungur pentru un credit în forinţi. Un credit de aceeaşi valoare are un cost de 115 euro în coroane cehe şi de 112 euro în zloţi.