Românii fug de blocuri şi au investit 1 mld. euro în case: 4 din 5 locuinţe noi sunt vile „pe pământ“

Autor: Cristi Moga 12.08.2014
Ponderea caselor noi cu cel mult două etaje în numărul total de locuinţe livrate pe piaţa locală a crescut în 2013 la 82%, un maxim al ultimilor şase ani, în timp ce apartamentele finalizate în blocuri cu patru sau mai multe etaje au ajuns la o pondere de sub 11%, un minim al aceleiaşi perioade, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
 
La nivel naţional construcţia de locuinţe a scăzut anul trecut cu 1%, până la 43.587 de unităţi, potrivit anuarului Fondul de locuinţe 2013 publicat recent de Statistică, dar în timp ce numărul apartamentelor livrate în blocuri cu patru şi mai multe etaje a scăzut cu 33%, la 4.500 de unităţi, românii au construit cu 3,8% mai multe case cu maximum două etaje, şi anume 35.700 de unităţi.
 
Majoritatea acestor case au fost con­struite în mediul rural, dar şi în mediul urban ponderea caselor cu cel mult două etaje reprezintă 68,5% din locuinţele date în folosinţă anul trecut, astfel că românii care pot au început să „evadeze“ din vechile blocuri comuniste.
 
„Ne-am mutat (e şi cazul logodnicei mele) pentru că am decis că în momentul în care îţi construieşti o familie e bine să începi dintr-un punct solid. Nu am vrut să ne căsătorim şi să vedem ulterior care sunt opţiunile, ci am ales calea inversă: construim ceva împreună şi apoi le avem pe toate deja puse la punct. În plus, motivaţia de a te muta dintr-un apartament de 60 de metri pătraţi situat într-un bloc vechi într-o casă în care ai mult mai multe opţiuni de relaxare şi dez­vol­tare sunt de la sine înţelese din momentul în care vizitezi un prieten care stă la casă, de exem­plu“, spune Mihai M., 30 de ani, care lu­crează în piaţa auto.