Un român de 46 de ani a ajuns vicepreşedinte al Baltika, cea mai vândută bere din Europa

Autor: Ioana David 12.08.2014
Vladimir Vava, 46 de ani, a fost numit anul acesta în funcţia de vicepreşedinte de vânzări al Baltika Bre­weries, cel mai mare producător de bere din Rusia, devenind astfel responsabil de vânzări anu­ale de peste 1,5 mld. euro şi 30 mil. hectolitri.

Spre comparaţie, în­trea­ga piaţă locală de bere este de 16,3 milioane de hectolitri.

„Baltika, parte a grupului Carls­berg, generează mai mult de o treime din vân­zările Carlsberg din întrega lume. Sediul Baltika este la Sankt Peters­burg, acolo unde se află şi una dintre cele mai mari dintre cele zece fabrici ale noastre, cu o producţie anuală de 12 milioane de hecolitri de bere“, a spus Vava pentru ZF. El s-a născut la Timişoara, iar în ultimii 17 ani a lucrat pentru Metro Cash & Carry, ultima po­zi­ţie fiind de vicepreşedinte de vân­zări şi operaţiuni al Makro C&C Spa­nia şi Portugalia, parte din Metro Group.

Baltika Breweries operează 10 fabrici de bere şi are în portofoliu brandul cu acelaşi nume, care este berea cu cele mai mari vân­zări din Europa, dar şi mărci precum Tuborg, Carls­­berg, Holsten, Nevskoe şi altele.

Vladimir Vava s-a alăturat unui alt român în echipa de management a Baltika, Isaac Sheps, 65 de ani, care din decembrie 2011 este pre­şedinte al companiei. Sheps este un veteran al industriei de bere, iar el şi Vava sunt românii care deţin cele mai înalte pozi­ţii din industria mondială a berii.

„Pe Isaac Sheps l-am cunoscut când am intrat în companie, la interviul de angajare de la Copenhaga. (...) A fost un şoc plăcut. Amândoi suntem mân­dri că sun­tem români“, a spus Vava.