Uzina UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă, a rămas cu doar o treime din angajaţi. Pierderile s-au adâncit în primul semestru la 33 mil.lei

Autor: Roxana Pricop 12.08.2014

Producătorul de motoare şi turbine UCM Reşiţa, aflat în insolvenţă din 2011, a raportat o pierdere de 33 milioane de lei în primul semestru, în creştere cu 22%, în condiţiile în care lipsa de comenzi a dus la prăbuşirea cu 63% a veniturilor până la 8,2 milioane de lei.

UCM Resiţa este principalul furnizor de agregate şi echipamente hidroenergetice pentru compania de stat Hidroelectrica.

Afacerile companiei au fost de 7,4 milioane de lei în primul semestru, faţă de 26,4 milioane de lei în acelaşi interval al anului trecut.

Numărul mediu de angajaţi a ajuns la 508, faţă de 1.588 de angajaţi la 30 iunie 2013. Înainte de ‘89 uzina de la Reşiţa dădea de lucru la peste 14.000 de oameni.

Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS) a preluat datoriile UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă din 2011. Autoritatea a fost mandatată de Guvern să solicite şi aprobe în Adunarea Creditorilor darea în plată a activelor, în contul creanţelor deţinute la UCM, după evaluarea acestora.

Procedura de dare în plată constă în cedarea de către societate, în schimbul obligaţiilor sale restante, a unui bun imobil, care trece din proprietatea sa în proprietatea publică a statului.

În toamna anului trecut, AAAS a fost mandatată de Guvern, în calitate de creditor principal, să preia datoriile UCM Reşiţa, unitate aflată în insolvenţă din decembrie 2011, faţă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Unitatea a fost preluată în 2003 de un consorţiu format din firma INET, înregistrată în Elveţia, şi asociaţia salariaţilor UCM, în urma unei tranzacţii de 13,1 milioane euro pentru 60,67% din titluri. În prezent, INET controlează 96,79% din acţiuni.

UCM a intrat în insolvenţă în decembrie 2011, iar acţiunile au fost suspendate atunci de la tranzacţionarea pe Bursă.

Ultima tranzacţie cu titlurile UCM la Bursa de Valori Bucureşti a fost perfectată la în decembrie 2011, iar la cotaţia de atunci capitalizarea era de 57,8 milioane lei.