Cererea de credite mari a dat un pas înapoi în iunie

Autor: Andra Oprescu 13.08.2014

Cererea de credite de valori mari a scăzut cu circa 1.600 de aplicaţii în luna iunie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, băncile solicitând la Centrala Riscului de Credit (CRC)  circa 88.700 de rapoarte pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali.

Numărul interogărilor pentru clienţii potenţiali este strâns corelat cu cererea de credite, băncile verificând fiecare client în procesul de aprobare a dosarului de credit. 

„Consumul este în creştere, construcţiile sunt pe un trend ascendent, ceea ce va duce la creşterea creditării. Gradul de îndatorare al clienţilor începe să se stabilizeze şi va urma o perioadă de reluare a creditării“, consideră Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit.

Faţă de luna mai, numărul de solicitări s-a redus cu aproximativ 8.000 de cereri. Comparativ cu perioada de vârf a creditării din perioada de boom economic, diferenţele rămân foare mari, nivelul actual fiind de aproape 12 ori mai mic decât cel din iunie 2007, când existau peste un milion de astfel de solicitări.

CRC este un organism al BNR specializat în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea băncilor faţă de acei debitori care au beneficiat de credite  al căror nivel cumulat depăşeşte suma de 20.000 lei.

BNR a ajustat recent dobânda-cheie la 3,25% pe an, iar cu această ocazie Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, a reluat invitaţia adresată bancherilor de a relua creditarea şi de a găsi proiecte viabile. Pe măsură ce BNR a redus dobânda-cheie băncile au redus în principal ratele de dobândă pentru depozitele atrase fără să ieftinească în acelaşi ritm creditarea, încercând astfel să-şi îngroaşe marjele de profit, în condiţiile în care au în continuare cheltuieli mari cu provizioanele de risc.

Conform datelor BNR, companiile şi populaţia aveau rate neplătite la creditele de la bănci în valoare de 31,3 miliarde de lei la sfârşitul lunii iunie.