De la un „ciolan“ politic din care se înfruptă corupţia şi oligarhii locali la un motor pentru întreaga economie

Autor: Bogdan Cojocaru 13.08.2014
South Stream, gazoductul prin care Gazprom îşi stabileşte un cap de pod european în cea mai săracă econonomie din UE, este un proiect al extremelor în Bulgaria, descris de cei care îl promovează ca motor de creştere economică adus acolo după negocieri dure cu Moscova, iar de critici ca un ciolan care miroase a corupţie şi bagă în conturile oligarhilor locali bani din buzunarele contribuabililor.

Preşedintele Bulgariei, tehnocratul Rosen Plevneliev, i-a criticat într-un interviu acordat Financial Times pe oligarhii locali, despre care a spus că „sunt dependenţi de banii de la stat“. Un vehicul prin care oligarhii drenează banul public sunt contractele de achiziţii publice pentru proiecte de energie şi infrastructură, a spus el.

Jurnaliştii de la FT cred că preşedintele a ţintit astfel un acord încheiat în mai prin care compania de stat Bulgarian Energy Holding (BEH) a angajat mai mulţi contractori privaţi din Sofia pentru construirea sectorului bulgăresc al gazoductului rusesc South Stream, care ar trebui să aducă gaze naturale în Austria. Criticii spun că preţul construirii secţiunii bulgăreşti, de 3,5 miliarde de euro, este de trei ori mai mare decât dacă aceleaşi lucrări ar fi fost executate în state din Europa Centrală. Bulgaria are blocate fonduri europene de şapte miliarde de euro din cauza unor cazuri de corupţie în care sunt implicaţi politicieni şi oameni de afaceri.

Şi în Serbia costurile construirii sectorului local al South Stream au crescut cu 24% din noiembrie 2013, la 2,1 miliarde de euro, potrivit cotidianului bulgar Pressa.

UE critică lipsa de transparenţă şi acordarea fără licitaţie a contractelor privind dezvoltarea gazoductului în Bulgaria. Criticile par a le fi îndreptăţite de înlocuirea companiei ruseşti Stroytransgaz dintr-un parteneriat cu BEH legat de South Stream de o subsidiară a Gazprom fără licitaţie publică pentru contract. Stroytransgaz este controlată de omul de afaceri rus Ghenadi Timşenko, care se regăseşte pe lista persoanelor sancţionate de SUA.

 

Scheletele din dulap

Ognjan Mintscev, directorul Transparency International pentru Bulgaria, crede că guvernul bulgar are „multe schelete ascunse în dulap“ şi de aceea nu vrea să facă transparente documentele legate de negocierile cu Rusia în privinţa South Stream, scrie Deutsche Welle. El consideră că documentele au fost formulate cu intenţie în aşa fel încât să favorizeze corupţia în acordarea contractelor publice.

Mintscev a explicat că cele două partide care au făcut parte din coaliţia de guvernare – acum guvernul este demisionar – şi-au împărţit „ciolanul“ astfel încât socialiştii, aliniaţi dogmei moscovite, să poată beneficia financiar de pe urma South Stream. În schimb, partenerul mai mic, DSP, şi-ar primi partea din fonduri UE, supravegheate în cea mai mare parte de ministere DSP.

Opoziţia de dreapta, Partidul Democrat pentru o Bulgarie Puternică (DBP) au caracterizat proiectul South Stream ca fiind „al doilea proiect uriaş pătat de corupţie al Partidului Socialist, al Kremlinului şi al mafiei energiei“, notează Novinite. DPC a avertizat că Bulgaria nu va primi niciun ban de la Rusia timp de 15 ani şi că toate veniturile generate de gazoduct în tot acest timp se vor duce la Gazprom.

Guvernul socialist a sprijinit cu putere proiectul, dar l-a suspendat din cauza ameninţărilor venite de la Bruxelles, care se teme că acesta nu respectă regulile UE.

În schimb, guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov a reanalizat în 2009 toate proiectele energetice dezvoltate în comun cu Rusia, inclusiv South Stream. Bulgaria a fost până atunci un aliat tradiţional obedient al Rusiei. Bulgaria se bazează aproape în totalitate pe Rusia pentru a-şi asigura consumul de gaze naturale. De asemenea, singura centrală nucleară a ţării foloseşte combustibil rusesc. Bulgaria este ţara pe teritoriul căreia ar urma să intre în Europa South Stream.

 

Moscova şi-a mobilizat cei mai duri „negociatori“, pe Putin şi Miller

Guvernul Borisov a iritat însă Moscova îngheţând proiectul construirii celei de-a doua cetrale nucleare bulgăreşti cu tehnologie rusească. Ruşii au cerut compensaţii de un miliard de euro pentru un reactor pe care începuseră să-l construiască.

Datoria pare să fi fost iertată după ce guvernul a semnat cu Gazprom acordul care asigură construirea secţiunii bulgăreşti a South Stream. Din negocierile din 2012 bulgarii au ieşit cu un discount de 20% la gazele importate din Rusia.

Prezenţa la Sofia, anul trecut, a şefului Gazprom Alexei Miller pentru deschiderea lucrărilor la secţiunea bulgărească South Stream a dat prilejul politicienilor bulgari să-şi ia imaginea unor negociatori duri care au obţinut ce au vrut de la Rusia şi totul spre beneficiul Bulgariei. Anterior, în 2010, la Sofia şi-a făcut prezenţa şi actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, pe atunci doar premier, pentru a influenţa discuţiile privind South Stream.

Ministrul bulgar al energiei Dragomir Stoinev a explicat atunci că South Stream va pune în mişcare întreaga economie bulgă­rească, va asigura aprovizionarea ţării cu gaze naturale şi va face ca Bulgaria să fie independentă de conflictele geopolitice. De asemenea, conducta, care va trece prin 11 regiuni ale Bulgariei, va crea 5.000 de locuri de muncă. Stoinev nu a uitat să menţioneze că guvernul a negociat condiţiile unui împrumut pe care BEH îl va primi de la Gazprom pentru construirea secţiunii locale a gazoductului astfel încât Bulgaria nu va trebui să investească nimic din resursele proprii pentru finalizarea proiectului. Acesta ar urma să fie realizat de bulgari în proporţie de 70% cu bani împrumutaţi şi de 30% cu capital propriu. Aceasta înseamnă că BEH se va împrumuta de la ruşi cu 620 mil. euro.