Piaţa SUA, centrul de profit al ruşilor de la TMK Slatina în S1

Autor: Radu Bostan 14.08.2014
Producătorul de ţevi din oţel TMK-Artrom Slatina (ART - simbol bursier), deţinut de grupul rus TMK, a de­păşit nivelul de 530 milioane de lei (120 mil. euro) la vân­zările semestriale cu ajutorul pieţei americane, către care şi-a dublat livrările faţă de anul trecut, în condiţiile unui recul puternic al vânzărilor în Europa.

Proprietarii ruşi ai uzinei din Slatina au realizat astfel mai mult de 17% din afaceri prin exporturi către SUA, piaţă unde au obţinut şi cea mai bună marjă de profit din primul semestru, de 30%, faţă de marja de 17% realizată în Euro­pa. „În S1 2014 preţurile de vânzare ale ţevilor (...) au avut o evoluţie crescătoare în piaţa nord-americană cu 4%, iar în piaţa internă şi cea europeană o uşoară scă­dere cu 0,5%“, spune conducerea TMK-Artrom în raportul semestrial.

Grupul rus TMK, unul dintre cei mai mari producători de ţevi din lume, a cumpărat uzina de la stat în 2004, iar de atunci producţia fabricii a crescut constant, de la 69.000 de tone la 180.000 de tone anul trecut. Compania şi-a propus ca în acest an să producă 196.000 de tone de ţevi, iar după şase luni, ţinta era atinsă în proporţie de peste 50%.

TMK-Artrom este una din rarele poveşti de succes în istoria privatizărilor din sectorul oţelului. Combinatul de la Galaţi a redus capacitatea de producţie la jumătate şi se zbate în pierderi, în timp ce uzinele cumpărate de ruşii de la Mechel în 2002-2003 au fost vândute anul trecut pe o sumă simbolică şi acum sunt în insolvenţă.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia vânzărilor din activitatea de bază ; bugetul companiei pe 2014

- evoluţia preţurilor de vânzare a ţevilor în România şi SUA; preţul mediu; impactul politicii antidumping din SUA 

- situaţia consumului în Europa vs producţia de ţeavă pentru sudură