Venituri de 2,3 miliarde de lei pentru Electrica în primul semestru

Autor: Carol Dan 14.08.2014

 

Electrica a înregistrat în perioada ianuarie-iunie 2013 un profit net de 209,1 milioane de lei.

Compania a avut la şase luni un un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) consolidat de 466 milioane de lei, mai mare cu 10,8% faţă de 420,6 milioane de lei în primul semestru din 2013, potrivit unui raport al Electrica transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Veniturile companiei din activitatea de distribuţie a electricităţii au crescut cu 1,5%, la 1,03 miliarde de lei, ca urmare a majorării tarifului reglementat. Activitatea de distribuţie a electricităţii contribuie cu 33% la veniturile Electrica.

În perioada analizată, Electrica a înregistrat din furnizarea de electricitate venituri de 2,06 miliarde de lei, în scădere cu 15% faţă de perioada similară a anului 2013. Furnizarea de energie contribuie cu 66% la veniturile companiei de stat.

"Această scădere s-a datorat în principal scăderii cu 5% a tarifului mediu de furnizare de energie electrică şi scăderii cu 36% a valorii certificatelor verzi inclusă în factura către consumatorul final (...). În plus, cantităţile furnizate au scăzut cu 6% ca urmare, în principal, a scăderii consumului de energie electrică la nivel naţional şi ca efect al liberalizării pieţei", se precizează în raport.

În primele şase luni ale acestui an Electrica a distribuit aproape 8 TWh de electricitate şi a furnizat aproximativ 5 TWh către 5,57 milioane de clienţi.

Compania este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.