Liviu Voinea, ministrul Bugetului: Cum să fim în recesiune când PIB-ul creşte cu 2,6%? Este adevărat că avem o încetinire a creşterii economice, dar nu suntem în recesiune

Autor: Cristian Hostiuc 14.08.2014

Liviu Voinea, ministrul Bugetului, susţine că România nu este în recesiune (are două trimestre consecutive de scădere economică, T2 şi T1), iar ajustările statistice care se fac acum în privinţa trimestrului întâi fiind doar chestiuni tehnice, de natura sezonalităţii, care nu au relevanţă.

Fără să anunţe oficial, Institutul Naţional de Statistică a comunicat către Eurostat - statistica Uniunii Europene - că a revizuit datele pentru trimestrul I 2014, luând în calcul ce s-a întâmplat în T2, iar rezultatul a fost un minus de 0,2% (T1 2014 faţă de T4 2013), faţă de un plus de 0,2% cât a anunţat pe data de 2 iulie.

Având în vedere acest minus de 0,2%, la care se adaugă un minus de 1% pentru T2 2014 faţă de T1 2014, rezultă că economia românească a intrat în recesiune conform cutumei internaţionale. Recesiunea este considerată atunci când sunt două trimestre consecutive de scădere economică (trimestru la trimestru).

"Cum să fim în recesiune când PIB-ul creşte cu 2,6% (semestrul I 2014 faţă de semestrul I 2013 - n.red.)? Este adevărat că avem o încetinire a creşterii economice. Avem o scădere în T2 şi în T1 pe fondul unor trimestre  T3 şi T4 anul trecut excepţionale. Deşi T1 2014 a fost un trimestru bun, el a fost în scădere faţă de T4 2013, pentru că T4 a fost foarte bun. Această scădere din T1 este o chestiune pur tehnică, de natură a sezonalităţii", a spus Voinea. "Dacă vă uitaţi la creşterea anuală, în T1 2014 faţă de T1 2013 nu s-a modificat nimic, respectiv tot avem un plus de 3,8%", a adăugat el.

"Corect este să te uiţi la datele anualizate, care indică o creştere de 2,6% la semestru, faţă de anul trecut. Iar acest lucru este important. Noi suntem în grafic pentru ţinta noastră de 2,8% creştere economică în acest an", susţine ministrul.

În trimestrul al doilea, Statistica a anunţat o scădere de 1% faţă de T1, rezutat sub aşteptările tuturor analiştilor, care vedeau un plus de 0,5%.

Premierul Victor Ponta şi ministrul Bugetului, Liviu Voinea, au prezentat aceste date ca fiind în grafic pentru creşterea economică anuală de 2,8%. 

"Datele oficiale confirma vestea buna - Romania continua cresterea economica! Cu Ă2,6% fata de semestrul similar de anul trecut, cu Ă9,1% crestere industriala si in graficul cresterii de minim Ă2,5% pentru acest an. Avem in continuare una din cele mai solide cresteri din UE. Este ca si cand mergeam cu masina cu 130 km la ora si acum mergem cu 100 km la ora - dar mergem tot inainte! Avem mare nevoie de reducerea CAS, macar de la 1 octombrie, pentru a nu scadea ritmul cresterii, mai ales ca in regiune sunt si semne proaste. Mai avem spatiu de crestere pentru toamna aceasta si de aceea am marit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la banci si am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fara a mai fi blocati de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamna sunt atat de importante!", afirmă premierul Ponta, într-o postare pe pagina lui de Facebook.