Cine este Andrei Rădulescu, analistul Băncii Transilvania, care a descoperit primul că România a intrat în recesiune

Autori: Cristian Hostiuc , Claudia Medrega 14.08.2014
Andrei Rădulescu, analist senior la Banca Transilvania, a fost primul economist care a descoperit scăderea economică din T1, care nu a fost anunţată oficial de Institutul Naţional de Statistică şi a indicat faptul că din punct de vedere tehnic, România a intrat în recesiune, având două trimestre consecutive -T2 şi T1- de scădere economică.
 
Toată lumea ştia că în trimestrul întâi, conform anunţului oficial al Institutului Naţional de Statistică de pe data de 7 iulie, ultima revizuire, România a avut în trimestrul întâi 2014 o creştere economică de 0,2% faţă de T4 2013. 
 
Însă joi, la ora 12:00, Eurostat, la comunicarea oficială privind rezultatele economice din T2 pentru toate ţările Uniunii Europene a indicat în dreptul României un minus de 0,2% în T1 2014 faţă de T4 2013.
 
Ştiind că ultimele date anunţate oficial în România erau de +0,2%, Andrei Rădulescu a verificat acestă cifre la Eurostat, care i-a confirmat că România are un minus de 0,2% şi nu un plus de 0,2%.
 
Institutul Naţional de Statistică a trimis cifra revizuită pentru T1 de -0,2% Eurostatului, fără să comunice oficial şi în România.
 
Având în vedere confirmarea oficială de la Eurostat că minusul de 0,2% din T1 este corect, şi luând în considerare minusul de 1% (T2 faţă de T1), el a fost primul care a scris în raportul său oficial al Băncii Transilvania că România a intrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de scădere economică.
 
 
Andrei Rădulescu a lucrat aproape şapte ani în cadrul a două companii de brokeraj, iar în luna iulie a făcut în tranziţia în domeniul bancar, ocupând  poziţia de senior economist la Banca Transilvania.
 
Rădulescu a fost în perioada octombrie 2007 – decembrie 2011 senior investment analyst la firma de brokeraj Avantgarde Finance din Cluj-Napoca (fosta Target Capital). Iar din ianuarie 2012 până în acest an a lucrat la SSIF Broker pe o poziţie similară, de senior investment analyst. Predă la Academia de Studii Economice şi este de şase luni cercetător asociat la Institutul de Economie Mondială, unde guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este director onorific.
 
Andrei Rădulescu are un master în economie la Universitatea din Porto (Portugalia) şi este doctor în economie.