Profit net dublu deşi prin reţea a circulat mai puţină energie

Autor: Roxana Petrescu 15.08.2014
Transelectrica (TEL), transportatorul naţional de energie electrică, a surprins ieri piaţa cu dublarea profitului net în primul semestru al anului până la 50,6 mil. euro, reţeta acestui rezultat având ca ingrediente creşterea tarifelor de transport, exporturi mai mari şi încasări suplimentare din alocarea capacităţii de interconexiune.
 
Acestea au anulat faptul că în primele şase luni ale anului România a consumat cu 2,9% mai puţină energie decât în prima jumătate a anului trecut. Titlurile Transelectrica au zburdat ieri pe bursă bifând un avans de peste 3% faţă de ziua de tranzacţionare precedentă.
 
Potrivit raportului financiar al companiei, Transelectrica a înregistrat în primul semestru al anului venituri operaţionale de 1,3 mld. lei (295 mil. euro), cu 18,4% mai mari comparativ cu cele din perioada similară a anului trecut.
 
Cea mai mare parte a veniturilor Transelectrica vine din activitatea de transport, creşterea pe acest segment fiind susţinută în principal de majorarea tarifelor reglementate (8,6% pentru serviciul de transport), lucru care a compensat efectul scăderii volumului tarifat de energie, se arată în raportul publicat ieri de Transelectrica.