Cea mai mare teamă a oamenilor: frica de a vorbi în public

Autor: Ştefan Stan 16.08.2014

Frica de a vorbi în public este cea mai mare teamă cu care se confruntă majoritatea oamenilor, depăşind teama de a zbura cu avionul sau alte frici convenţionale, scrie Wall Street Journal, pe baza unor sondaje efectuate pe eşantioane diferite de populaţie.

Cătălin Ionescu, de la Strategic Change, a susţinut studiul în cadrul emisiunii ZF Live. ”Mulţi români sunt carismatici. Frica de moarte este clasată pe locul patru, în timp ce cei mai mulţi oameni se tem să vorbească în public, potrivit unui studiu al Universităţii Stanford”, a spus el. 

Ideea de a vorbi în public îi lasă pe mulţi oameni ”paralizaţi” de frică. De multe ori, în cazul unor vorbitori neexperimentaţi, aceasta duce la acţiuni pripite, precum glume inadecvate. Vorbitul în public este o deprindere, pe care însă aproape nimeni nu o are înăscută.

Joe Queenan de la WSJ prezintă câteva reguli simple care trebuie respectate pentru a avea un discurs cât mai bun: întotdeauna să mulţumeşti persoanei care te-a prezentat, începi cu o anecdotă uşoară pentru a relaxa tensiunea, niciodată să nu citeşti de pe foi, pentru că numai imaginea unor notiţe face audienşa să îşi piardă interesul.