Vicepreşedintele CFA România: Indicatorul de încredere în economie ar putea continua să scadă din cauza recesiunii tehnice

Autor: Andra Oprescu 15.08.2014

Scăderea indicatorului de încredere macroeconomică pentru România acordat de CFA este legată de conflictul din regiune şi de încetinirea ritmului de creştere economică din Uniunea Europeană, consideră vicepreşedintele CFA România Adrian Codirlaşu. Intrarea României în recesiune tehnică va avea, cel mai probabil, un impact negativ asupra indicatorului din luna august.

Încrederea analiştilor în economie pare să reintre pe o pantă descendentă, fiind în scădere pentru a doua lună consecutiv, conform indicatorului CFA. Scăderile din iunie şi iulie au venit după ce în luna mai indicatorul atinsese maximul istoric.

“Scăderea indicatorului de încredere macroeconomică al CFA România a avut loc pe fondul reducerii, cu peste 10 puncte a componentei sale de anticipaţii. În opinia mea, această componentă a scăzut pe fondul creşterii aversiunii globale la risc, aversiune determinată în special de riscurile geopolitice. În cazul României, în special a situaţiei din Ucraina, datorită proximităţii geografice. Un alt factor îl constutuie decelerarea economică manifestată în Uniunea Europeană, decelerare care va afecta şi economia românească.

Intrarea României în recesiune tehnică, fiind un eveniment neanticipat de piaţa, nu cred ca şi-a pus amprenta asupra valorii înregistrate de indicatorul de încredere în luna iulie. Ca dovadă, indicatorul condiţiilor curente a rămas relativ constant. În schimb, probabil că va avea un impact asupra valorii indicatorului de încredere macroeconomică din luna august”, a comentat Codirlaşu evoluţia indicatorului.