SIF-urile ţin „cash“ de 210 milioane de lei în depozite şi conturi curente la bănci

Autor: Roxana Pricop 18.08.2014
Cele cinci SIF-uri au plasamente în depozite bancare şi conturi curente în valoare cumulată de 209 milioane de lei la finalul lunii iulie, cu 100 milioane de lei sub nivelul de la începutul anului. Banat-Crişana este cea mai „lichidă“ dintre SIF-uri, cu  60,7 milioane de lei plasate în depozite bancare.

Ponderea lichidităţilor în activele nete cumulate de 6,7 miliarde de lei ale celor cinci SIF-uri este de 3,1%. Sumele plasate de SIF-uri în depozite au un grad ridicat de lichiditate şi le permit să reacţioneze rapid la eventuale oportunităţi apărute pe bursă, fără a fi nevoite să vândă un activ din portofoliu pentru a cumpăra un activ nou.

SIF Banat-Crişana (SIF1) nu a distribuit dividende către acţionari, ci a capitalizat profitul de anul trecut. Faţă de începutul anului, suma plasată în depozitele bancare s-a diminuat cu 28 milioane de lei, scădere cauzată de folosirea lichidităţilor pentru investiţii. După primele şapte luni din an, SIF1 a raportat un profit de 148 milioane de lei. Activele SIF 1 au stagnat la 1,59 miliarde de lei în primele şapte luni.

SIF Muntenia (SIF4) a derulat în aprilie o ofertă de preluare la producătorul de medicamente Biofarm în urma căreia a cumpărat de la investitorii de pe bursă 205,2 milioane de acţiuni Biofarm în valoare de 62,5 milioane de lei. De asemenea, tot în aprilie, SIF 4 a cumpărat un pachet de 4,07% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV) de la Bank of Cyprus, plătind 150,3 milioane de lei (33,69 milioane de euro). SIF 4 a mai cum­părat şi acţiuni la SIF Moldova în primele patru luni ale anului. Astfel că deşi după pri­mele patru luni din an SIF Muntenia avea doar câteva sute de mii de lei plasate în depo­zite bancare, societatea şi-a crescut până la 53,5 milioane de lei plasamentele în conturi curente graţie vânzărilor de active din portofoliu făcute în intervalul aprilie-iulie.

Graţie vânzărilor de active din portofoliu (acţiuni bancare), SIF4 a ajuns să raporteze la fina­lul lunii iulie cel mai mare profit din rândul SIF-urilor, de 208 milioane de lei. Activele SIF 4 au scăzut cu 40 mil.lei în pri­mele şapte luni până la 1,028 miliarde de lei.

SIF Moldova (SIF2) are 47,2 mil. lei pla­sa­te în depozite bancare, în condiţiile în care so­cie­tatea a făcut şi investiţii pe bursă şi a dis­tri­buit şi dividende către acţionari în va­loare de 34 mil. lei (37% din profitul net de anul tre­cut). După primele şapte luni din an, so­cie­tatea are un profit de 190 milioane de lei. Ac­ti­vele SIF 2 au crescut cu 7% în pri­mele şapte luni până la 1,36 mld. lei la fi­na­lul lunii iulie.

SIF Oltenia (SIF5) avea depozite bancare de 28,8 milioane de lei la finalul lunii iulie, în scădere cu 10 milioane de lei faţă de începutul anului. Profitul societăţii era de 60 milioane de lei, la active de 1,66 miliarde de lei.

Plasamentele în depozite bancare ale SIF Transilvania (SIF3) erau de 19 milioane de lei la 31 iulie. Profitul societăţii după primele şapte luni este de 8,9 milioane de lei, în con­diţiile în care activele SIF3 au stagnat în acest an la 1,075 miliarde de lei.

Pe bursă, acţiunile a patru dintre SIF-uri au raportat scăderi. Doar SIF Moldova este pe plus de la începutul anului, cu o creştere de circa 1%. Acţiunile SIF Transilvania s-au co­rec­tat cu circa 10%, iar acţiunile SIF Oltenia s-au ajustat negativ cu 9%.