Importatorii Jack Daniel’s s-au asociat într-o fermă de legume

Autor: Gabriel Razi 19.08.2014
Antreprenorii Petru Berciu şi Ion Biriş, cunoscuţi pentru afacerile BDG Import, distribuitorul Jack Daniel’s, s-au asociat cu investitori germani şi elveţieni într-o fermă de legume de 500 de hectare în comuna Mărăcineni din judeţul Buzău. În afacerea APSA Agristore, Biriş şi Berciu deţin împreună 25% din firma care se ocupă cu vânzarea producţiei de legume, estimată între 12.000 şi 18.000 de tone în acest an.

„Producţia va pleca în cea mai mare parte către fabricile de conserve Contec Foods (Galaţi) şi Annabella (Vâlcea) şi numai 15% către retail. Se încearcă reactivarea unor soiuri vechi care au dispărut de pe piaţa românească, cred că acesta va fi marele câştig“, spune Ion Biriş, directorul general al APSA Partners, firma prin care sunt vândute legumele produse de ferma din Buzău.

Ferma are acum 500 de hectare de teren arabil, 100 de solarii şi spaţii de depozitare şi sortare a legumelor, investiţia iniţială fiind estimată la 2,5 milioane de euro.

Producţia de legume a fost un sector mai puţin abordat de investitorii străini implicaţi în agricultură în România, care au preferat în schimb plasamentele în teren arabil şi implicare în piaţa cerealelor.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- povestea afacerii de la Mărăcineni, descrierea satului şi a fermei

- declaraţia lui An­drei Popovici despre începutul afacerii şi planurile de dezvoltare

- piaţa de legume, poziţia României în UE, suprafeţele cultivate