Ce s-a ales de cei mai mari oligarhi ai României?

Autor: Ştefan Stan 19.08.2014

O dezvăluire făcută publică în cadrul dosarelor WikiLeaks în anul 2011 indica un raport al Ambasadei SUA la Bucureşti în care era inclus un top 5 al celor mari mari oligarhi din România, format din Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae şi Gigi Becali.

Dezvăluirea Wikileaks se bazează pe o telegramă confidenţială din anul 2007, numită ”Bani şi politică: cine deţine cu adevărat România?", semnată de Mark Taplin.

În perioadă respectivă, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin menţionează că raportul a fost pregătit de absolventul Universităţii Indiană, Jeremy Stewart, în practica pe perioadă verii în cadrul Secţiunii Politice a Ambasadei, conform informaţiilor publicate de Mediafax în luna martie a anului 2011.

Ce s-a întâmplat de atunci cu cei pe care raportul îi numea ”cei mai mari cinci oligarhi din România”?

Sorin Ovidiu Vântu pe a fost condamnat pe 21 iunie 2012 definitiv de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti la un an de închisoare în dosarul în care a fost acuzat de şantaj la partenerul său de afaceri, Sebastian Ghiţă. Ulterior, pe 14 iulie 2014, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 2 luni de închisoare cu executare în dosarul Petromservice, sentinţa nefiind definitivă.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv pe 8 august la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), potrivit deciziei luate de Curtea de Apel Bucureşti. Voiculescu a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal, legea mai favorabilă în cazul său.

Averea lui Dan Voiculescu se ridică la 350 de milioane de euro.

Finanţatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai 2013, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Ulterior, Becali, a mai fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă.

În 2013, averea finanţatorului Stelei, Gigi Becali, era estimată de Forbes la 49 de milioane de euro, o scădere puternică faţă de anul 2012, când deţinea 145 de milioane de euro.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit la Londra, acesta suferind de mai mulţi ani de cancer.  Dinu Patriciu urma un tratament pentru cancer la Londra.  

Omul de afaceri a ajuns in 2013 la o avere de doar 190 de milioane de euro. În 2012, conform topului Forbes, acesta avea o avere de 800-900 de milioane de euro.

Ioan Niculae este încă prezent în scena publică, însă este urmărit penal şi pentru instigare la abuz în serviciu, iar în dosar ar fi vizaţi şi opt funcţionari la Cadastru. Procurorii DIICOT au pus sechestru asigurător pe mai multe bunuri mobile şi imobile ale omului de afaceri. Conform Forbes, averea lui Ioan Niculae se ridică la 900 de milioane de euro.