Mărcile private „mănâncă“ 13% din piaţa bunurilor de consum. În Ungaria au ajuns la 25%

Autor: Cristina Roşca 21.08.2014
Mărcile private „au mâncat“ 13% din piaţa locală de FMCG, România situându-se alături de Bulgaria , Serbia şi Rusia la coada clasamentului, în timp ce în alte state din Europa Centrală şi de Est produsele no-name dezvoltate de retaileri au ajuns să controleze peste 20% din piaţă, potrivit datelor companiei de cercetare GfK.
 
În contextul în care piaţa locală de produse FMCG este evaluată la 15-16 mld. euro, ro­mâ­nii chel­tuie pe produsele no-name 1,9-2,1 mld. euro, potrivit calcu­lelor ZF pe baza datelor GfK.
 
„Odată cu expansiunea co­mer­ţului mo­dern s-a înre­gistrat în ultimii ani şi o dez­vol­tare din ce în ce mai dinamică a mărcilor pri­vate, ca strategie a retailerilor de diferenţiere în piaţă şi loiali­zare a clienţilor“, spun repre­zen­tanţii companiei de cercetare de piaţă. Astfel, în unele ţări cum ar fi Slo­vacia, Un­garia, Croaţia şi Cehia, pon­derea mărcilor pri­vate depăşeşte 20%, ajungând chiar până la 30% în Austria.
 
Astfel, deşi aceste economii sunt mai dezvoltate decât România, iar salariile sunt pe măsură, produsele marcă privată au reuşit să câştige teren pe o piaţă unde branduri precum Coca-Cola, Mars sau Ariel au făcut legea ani la rând. Mai mult, aceste branduri investesc sute de milioane de euro în pro­movare în timp ce retailerii pariază doar pe preţ, cu 20-30% mai mic decât în cazul brandurilor con­sacrate. Situaţia, deşi paradoxală, poate fi ex­pli­cată prin faptul că în anii de boom românii căutau să cumpere branduri fără a ţine cont de preţ. La polul opus, în Occident cumpărăturile se fac exclusiv pe bază de preţ indiferent de contextul economic.