Finanţările acordate de firmele de leasing au urcat cu 20% în S1

Autor: Corina Mirea 20.08.2014
Companiile de leasing au acordat finanţări noi în valoare de 664 de milioane de euro în primele şase luni ale anului, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor ALB România - asociaţia societăţilor financiare.
 
Cele mai multe firme au împrumutat bani tot pentru cum­părarea vehiculelor - 76% din finanţările acordate de firmele de leasing financiar -, pentru echipamente, care au atras aproa­pe 140 mil. euro, şi pentru achiziţionarea bunurilor imobiliare (3% din finanţări). Autoturismele au continuat să atragă cele mai multe finanţări, respectiv 47% din totalul vehiculelor pentru care au fost împrumutaţi bani de la firmele de leasing.
 
„Cred în continuare că trendul de recuperare a pieţei de leasing de anul acesta ar putea atinge cea mai bună dinamica de creştere din ultimii patru ani“, a declarat Felix Daniliuc, preşedintele ALB.
 
Declaraţia vine în contextul în care piaţa de leasing a avut un declin de 9% anul trecut, iar companiile abia au reuşit să treacă în ultimii ani de criză de pragul de un miliard de euro finanţaţi, faţă de 5 mi­liarde cât valora piaţa în 2007 şi 2008. Prin urmare, deşi pia­ţa dă semne de revenire, ritmul este în continuare prea lent.