Recuperatorii de creanţe sunt dispuşi să facă concesii rău-platnicilor. Discountul poate ajunge şi la 50% din debit. VIDEO

Ziarul Financiar 20.08.2014

Ziarul Financiar vă prezintă unele dintre cele mai importante momente din al doilea sezon al emisiunii ZF Live, difuzată pe Internet de luni până vineri, de la ora 12:00 la 13:00. Al doilea sezon al emisiunii s-a încheiat pe data de 18 iulie, urmând să fie reluat din toamnă. Vedeţi aici înregistrările emisiunilor de la ZF Live.

Circa 20% din valoarea unui credit poate fi „ştearsă“ din datoriile restanţierilor ajunşi pe mâna recuperatorilor de credite, în condiţiile în care unele firme specializate care preiau creanţele de la bănci sunt dispuse să facă concesii pentru a recupera măcar o parte din debite, afirmă Ana Maria Bildea, collection manager la Kredyt Inkaso, filiala locală a grupului polonez cu acelaşi nume, specializat în managementul creanţelor.
 
Un exemplu concret ar fi un debitor care şi-a analizat situaţia şi a dorit un discount de 40% dintr-un debit de 10.000 de euro. Kredyt Inkaso a propus ca acesta să plătească 6.000 de euro cash, să primească un discount de 2.000 de euro, iar cei 2.000 de euro rămaşi să fie eşalonaţi, fără penalizări. Dintr-o datorie de 10.000 de euro, clientul a plătit doar 8.000 de euro.Discountul poate să ajungă şi la 50%.
 
„Debitorul anului 2014 este totul altul faţă de cel al anului 2007. Este mult mai precaut când semnează un document, este deschis să consulte un avocat şi să studieze piaţa înainte să ia o decizie“, a spus Bildea, la emisiunea ZF Live. Kredyt Inkaso are în portofoliu creanţe aparţinând unui număt de 30.000 de debitori. Valoarea nominală a acestor creanţe depăşeşte suma de 800 milioane de lei.
 
„Rata de succes în colectarea de credite încheiate în Bucureşti este mai bună decât în restul ţării datorită sistemului de salarizare din Capitală. După Bucureşti, în top se află împrejurimile Capi­talei. Extrema cealaltă este zona nordului Moldovei şi Ar­dealul. În Sălaj sunt cei mai mulţi restanţieri.“
 
Recuperarea creditelor are loc atât pe cale amiabilă, cât şi în instanţă. Cel mai bine se recuperează creanţele din domeniul bancar.
 
„Există două categorii de clienţi: oamenii care au luat un credit sau au încheiat un abonament de telefonia cu ideea de a nu-l mai rambursa. Pe cealaltă baricadă avem românul simplu, care a luat nişte decizii nepotrivite, şi cere ajutorul. Există totuşi persoane care s-au resemnat şi refuză să colaboreze.“
 
 
Ce a mai spus Bildea la ZF Live - Cum arată o carieră în colectarea de creanţe
 
n Kredyt Inkaso face angajări lunar. În acest moment avem şase posturi disponibile în cadrul departamentului juridic, iar la colectare încă şase poziţii. Un ofiţer de colectare câştigă la început 800 de lei lunar, iar după doi ani salariul se poate dubla.
 
n În funcţie de performanţă, se poate câştiga şi mai bine. Dacă spre exemplu, din 10.000 de euro un angajat recuperează 8.000 de euro, bonusul este până la câteva sute de euro“, a declarat Ana Maria Bildea.
 
n Media de vârstă din departamentul de colectare este de 25-30 de ani. Jobul este part-time, cu un program de şase ore pe zi. Un angajat Kredyt Inkaso trebuie să dea până la 100 de telefoane pe zi. Din 100 de telefoane, rata de succes în a vorbi cu un client este în jurul la 50%.
 
n Jobul este de entry-level, dar se poate transforma într-o carieră. Anul trecut au fost promovaţi 5 oameni de la ofi­ţer de colectare pe poziţii de manager sau specialist.
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.03.2014