A lucrat în domeniul bancar şi acum are propriul business cu prăjituri vegane

Autor: Mădălina Panaete 24.08.2014
Raluca Tat, 32 de ani, o antreprenoare din Arad cu mai mulţi ani de experienţă în domeniul bancar, a pornit în luna martie a acestui an businessul BioSweets, cu activitate în producţia de prăjituri vegane, acesta fiind un segment care a prins în ultima perioadă contur şi în România.
 
Având intoleranţă la gluten şi lactoză, antreprenoarea a fost nevoită să-şi prepare singură alimentele şi de la acest lucru i-a venit ideea unei afaceri cu dulciuri sănătoase care îi ocupă în prezent cea mai mare parte din timp.
 
„De 15 ani sunt vegetariană, am intoleranţă la lactoză şi gluten şi am fost nevoită să-mi pregătesc singură mâncarea. Colegele mele de serviciu au văzut ce mănânc, au gustat şi ele şi le-a plăcut. Şi aşa de la două colege, trei prieteni, m-am văzut nevoită să aleg între un job în multinaţională şi a face ceva ce-mi place. Şi aşa a apărut Bio Sweets“, povesteşte antreprenoarea care deţine firma Deserturi pentru toţi SRL-D, înfiinţată în urmă cu aproximativ un an.
 
Ea împreună cu un angajat realizează prăjiturile vegane care pleacă în prezent către cinci locuri din Arad (magazine na­turiste, cofetării), dar ajung şi la evenimente sau petre­ceri. Totodată, produsele sunt disponibile şi în magazinul online BioSweets. Pentru realizarea prăjiturilor, Raluca Tat foloseşte fructe proaspete sau deshidratate, combinate cu unt de cacao sau de cocos.
 
„Timpul realizării unei prăjituri variază în funcţie de tipul produsului. Însă marea majoritate se realizează în circa 30 de minute, mai puţin decât în cazul unei prăjituri normale. Din acest punct de vedere, bucătăria vegană este mai eficientă.“
 
Printre cele mai vândute prăjituri se află cea cu ciocolată şi coacăze roşii, dar şi prăjitura pe care antreprenoarea a denumit-o Doboş. Preţul unei prăjituri variază între 5 lei şi poate ajunge la 13 lei.
 
„Din fericire, cea mai mare parte a oamenilor sunt deschişi şi vor să guste produsele de acest fel. Se pune din ce în ce mai mult accent pe o alimentaţie sănătoasă, pe reducerea zahărului sau a coloranţilor artificiali“.
 
În această mică afacere antreprenoarea a investit circa 20.000 de euro, sumă care a inclus amenajarea spaţiului, mobilierul special, ustensilele din inox, dar şi publicitatea. Chiar dacă nu a luat încă fonduri nerambursabile de la stat, antreprenoarea spune că în viitor pentru extinderea afacerii va apela la astfel de fonduri.  „Am vrea să accesăm în perioada următoare şi fonduri de la stat pentru extindere. Cred că e mai uşor să iei o sumă mai mare odată ce ai pornit afacerea şi arăţi că este profitabilă“.
 
Deserturi pentru toţi SRL-D, înfiinţată de Raluca Tat, este una dintre cele circa 250 de firme înfiinţate de tineri debutanţi în afaceri în judeţul Arad începând cu anul 2011, de când a fost început acest program. Pe primele locuri la antreprenoriat, se află Bucureştiul şi judeţele Timiş şi Cluj.