Cele mai mari companii listate la bursă au rezerve de cash de 15 miliarde de lei

Autor: Roxana Pricop 21.08.2014
Lichidităţile cumulate din conturile celor mai mari zece companii listate la bursă au urcat la peste 15 miliarde de lei la finalul lunii iunie, indicator care ar putea semnaliza că acestea sunt pregătite pentru investiţii sau pentru achi­ziţii de competitori. Valoarea de piaţă a celor zece companii incluse în indicele BET este de 74 mld. lei.

„Este un semnal bun că com­paniile au lichidităţi. Capa­citatea de a genera cash şi de a avea un flux pozitiv de numerar este cel mai pe placul investitorilor la bur­să“, a spus Florin Dolea, directorul general al socie­tăţii de administrare a in­vestiţiilor Pio­neer Asset Mana­gement.

Banca Transilvania, Rom­gaz şi BRD sunt companiile care aveau cele mai mari rezerve de cash la finalul lunii iunie din rândul celor zece emitenţi incluşi în indicele BET, principala referinţă a bursei. Banca din Cluj dispunea de lichidităţi de aproape 4 miliarde de lei. Urmează Rom­gaz cu numerar de aproape 3 miliarde de lei şi BRD cu disponibilităţi de 2,4 miliarde de lei.

O companie care dispune de mult cash poate derula investiţii care se vor vedea în rezultatele pe termen lung sau poate distribui dividende, care sporesc atractivitatea acţiunilor pe termen scurt. Pentru  acest an Romgaz are bugetate investiţii de un miliard de lei.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- raportul dintre lichidităţi şi evoluţia creanţelor şi  datoriilor unei companii; situaţia Romgaz ; investiţiile bugetate de companie pentru acest an

- lichidităţile din conturile Electrica ; estimările analiştilor privind achiziţia unei firme de distribuţie de la Enel 

- situaţia lichidităţilor marilor companii de pe piaţa internaţională