Comănescu, Hagi şi Mazăre în topul celor mai mari hotelieri din Mamaia. Primele cinci companii adună 55 de milioane de lei

Autor: Cristina Roşca 22.08.2014

Cele mai importante cinci hoteluri din Mamaia după încasările înregistrate de com­paniile care le operează au avut anul trecut afaceri de 55 mil. lei (12,4 mil. euro), în creştere cu 6% comparativ cu anul anterior. Pe listă se află hotelurile controlate de Gabriel Comănescu (Vega), unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali, de fostul fotbalist Gheorghe Hagi (Iaki) şi de primarul Constanţei Radu Mazăre (Flora).

ZF a decis să realizeze topul celor mai importante hoteluri din Mamaia după înca­sări deoarece în ultimii ani această staţiune a devenit „perla“ litoralului românesc, atră­gând multe unităţi de cazare de cinci stele, cluburi şi restaurante, însă nu există un reper al businessului hotelier din staţiune.

În top îşi face loc un singur hotel de cinci stele, Vega, controlat de antreprenorul Gabriel Comănescu, cunoscut pentru afacerile sale din domeniul energiei. Hotelul de cinci stele care numără 141 de camere este cel mai scump de pe litoralul românesc, pe lista clienţilor care ajung să plătească pe timpul verii şi 350 de euro pe noapte se numără „persoane cu venituri mari, antreprenori, vedete“, conform datelor comunicate anterior de oficialii hotelului. Tarifele practicate de hotelul Vega sunt peste cele practicate de hoteluri de cinci stele din Maldive sau din Sardinia. Diferenţa de preţ poate veni din faptul că hotelurile de pe litoralul românesc funcţionează cu motoarele turate la maxim doar 3-4 luni pe an, fiind puternic dependente de vreme şi de turiştii „de week-end“.

Hotelul Vega a fost redeschis în vara lui 2008 după o investiţie de 10 mil. euro a omu­lui de afaceri Gabriel Comănescu care mai deţine gru­pul Upetrom. Compania Vega Tu­rism, care ad­ministrează hotelul Vega, a avut anul trecut pierderi de 2,8 mil. lei (636.000 de euro) şi afaceri de 19,4 mil. lei (4,3 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.