Raiffeisen a ajuns în iunie la credite de 3,8 mld. euro, dar profitul este mai mic cu 25%

Autor: Ciprian Botea 22.08.2014

Raiffeisen Bank, al patrulea jucător din sistemul bancar după activele deţinute, a obţinut un profit net de 45 milioane de euro în primul semestru, cu 25% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza creşterii cheltuielilor cu provizioanele şi stagnării veniturilor.

Banca înregistrase un profit de 60 mil. euro în ianuarie-iunie 2013 datorită impactului pozitiv al eliberării unor pasive fiscale în valoare de 12 mil. euro. Practic, aceasta a însemnat o creştere artificială a bazei de raportare a rezultatului din primul semestru de anul acesta. Fără eliberarea de pasive, scăderea profitului ar fi fost de numai 6%.

„Veniturile se menţin la acelaşi nivel ca anul trecut, ceea ce este în sine o performanţă în condiţiile actuale de piaţă. Avem un sistem de control al riscurilor şi al cheltuielilor care ne-a permis să fim mai eficienţi. Sunt mulţumit că baza de clienţi IMM şi cea de clienţi de top au cele mai mari creşteri“, a declarat Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank.

Banca a pierdut după primul semestru poziţia de cea mai profitabilă bancă locală. Cel mai mare profit, de 212 milioane de lei (echivalentul a 48 mil. euro), a fost obţinut de Banca Transilvania. Raiffeisen a avut venituri de 221 mil. euro în primul semestru, în con­diţiile în care stocul de credite a crescut cu 6% şi a ajuns la 3,8 miliarde de euro. Soldul de credite a crescut inclusiv ca urmare a integrării, la finalul anului trecut, a portofoliului de retail al americanilor de la Citi.