Bogdan Preduşcă, Renovatio IT Solutions: Statul ar trebui să susţină mai mult înfiinţarea start-up-urilor

Ziarul Financiar 28.08.2014

Ziarul Financiar vă prezintă unele dintre cele mai importante momente din al doilea sezon al emisiunii ZF Live, difuzată pe Internet de luni până vineri, de la ora 12:00 la 13:00. Al doilea sezon al emisiunii s-a încheiat pe data de 18 iulie, urmând să fie reluat din toamnă. Vedeţi aici înregistrările emisiunilor de la ZF Live.

Înfiinţarea unui start-up este în continuare o experienţă anevoioasă pentru tinerii antreprenori în condiţiile în care accesul la informaţie şi la finanţare nu este destul de bine conturat de către guvernanţi, potrivit invitatului emisiunii ZF Live de vineri, 14 martie, Bogdan Preduşcă, unul dintre fondatorii Renovatio IT Solutions.
 
„A fost extrem de dificil să ne facem compania pentru că, spre deosebire de ce ştiam din mediul european, accesul la informaţie este destul de greu, ştim de câteva programe, se tot vehiculează despre programe guvernamentale de susţinere, dar nu am ştiut cum se pot accesa efectiv fonduri pentru început“, a spus Preduşcă.
 
El este de părere că statul ar trebui să susţină mai mult start-up-urile româneşti,  menţionând că în timp ce firma sa a accesat o finanţare cu ajutorul unei organizaţii care i-a oferit suportul necesar pentru a participa cu un stand la târgul internaţional Mobile World Congress de la Barcelona, standul Finlandei era populat cu 20-30 de start-up-uri care aveau deja un prototip sau chiar un produs, semn că aceştia beneficiază de un suport mult mai mare din partea guvernului din ţara lor.
 
„Ministerul IMM-urilor ar trebui să ajute constant acest domeniu, IT-ul este unul dintre cei mai mari contributori“, a spus Preduşcă, antreprenor care îşi plăteşte programatorii cu salarii de la 2.000 de lei până la 2.500 de euro.
 
Ce a mai spus Preduşcă la ZF Live:
 
n Am început cu proiectul home automation printr-un client din Germania care avea partea de dispozitive care se instalează în casă şi căuta un partener IT care să-l ajute pe partea de software mobile pentru a le gestiona.
 
n Practic, tot ce înseamnă lumini, căldură, confort, siguranţă, până la scenarii mai exotice precum hrănirea animalelor, monitorizarea plantelor din grădină, se poate realiza.
 
n Am investit între 15.000 şi 25.000 de euro în primele 4-5 luni: hardware, software, licenţe, echipamente, tablete. Sunt extrem de scumpe, trebuie schimbate la 6 luni. Suntem 11 colegi, am început cu doi plus noi trei, cofondatorii. Am început în ianuarie 2013 ope­ra­ţional, în august 2012 ne-am fondat. Până în ianuarie am pregătit tot ce înseamnă procese, infrastructură.
 
n Am întrebat la bănci şi nu sunt interesate de finanţarea start-up-urilor.
 
n Primul ajutor din partea statului a fost la Barcelona unde am avut un stand la cel mai mare congres de specialitate din lume. Am avut un stand finanţat parţial de stat. Ca şi companie mi-ar fi fost imposibil să particip. Costă între 15-20.000 euro un stand mic spre mediu.
 
n 60-70.000 euro venituri în primul an, tot profitul s-a reinvestit, chiar în plus
 
n Am obţinut finanţare la târgul din Barcelona prin sucursala din Timişoara a ARIES din Timişoara. A doua organizaţie este ANIS. Am căutat de la început aceste organizaţii pentru că acolo este partea de networking destul de puternică.
 
n Avem desfacere mai mult pe piaţa din Europa decât în România pentru că la noi se merge pe ideea să fie cât mai ieftin, nu contează dacă este bun, dacă este uşor de utilizat, dacă arată frumos şi atractiv, uşor şi intuitiv.
 
n Ne trebuie o reţea puternică de investitori, reali, care conştientizează potenţialul unui produs de creştere, o piaţă conştientă atât de beneficii cât şi de costuri şi entuziasmul de a crea lucruri noi
 
n Există în Bucureşti un hub specializat de tehnologie, Tech Hub, în care am plecat la drum şi avem birourile în cadrul lui, este o comunitate foarte bună pentru noi, ne ajută să creştem, suntem mereu în contact cu idei de tehnologie
 
n La standul Finlandei de la Barcelona au venit 20-30 de startup-uri care au primit susţinere puternică din partea guvernului, foşti angajaţi Nokia, atât finanţare cât şi infrastructură. Majoritatea dintre ei aveau deja un prototip şi chiar produse.
 
n Salariile sunt între 1.500 de euro până la 2.500 euro de la mid level în sus cu 6-8 ani experienţă pe partea de arhitectură şi soluţii complete şi pe partea de dezvoltare 1-2 ani de experienţă.
 
n Juniorii îi plătim în funcţie de performanţe, între 2.000 şi 3.000 de lei, cu câteva luni de practică experienţă.
 
n Pregătirea lor trebuie să fie partea de a face ceva practic, de a fi la zi cu ce înseamnă domeniul, lucruri pe care nu le-am văzut din păcate.
 
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014