Austriacul Alfred Beck a venit în Mureş să cumpere păduri, dar a ajuns să producă vin

Autor: Ioana David 26.08.2014

Crama Liliac, o investiţie de 5,5 mil. euro a omului de afaceri austriac Alfred Beck, a intrat în al patrulea an de producţie a vinurilor premium, când vânzările sunt estimate la aproximativ 120.000 de sticle, majoritatea realizate prin HoReCa (hoteluri, restaurante).

„Am ajuns în 2010 întâmplător. In­tenţionam să investim în păduri. Am venit aici (la Batoş, în judeţul Mureş - n.red.) cu dl. Beck, care s-a ataşat de locuri şi a avut această viziune. Aici era doar o cabană dărăpănată şi o vie prost întreţinută“, a spus Victor Ciupercă, country manager amb Holding, care deţine Crama Liliac.

Obişnuit cu investiţiile în agricultură şi zootehnie (în Austria) şi cu cele imobiliare (din România), el a ieşit din zona în care investea în mod tradiţional în 2011, primul an de producţie al cramei. Primele vinuri Liliac au fost lansate oficial în 2012, pentru ca anul acesta noul pariu să fie al doilea brand, Cre­puscul. În 2016, miza austriacului se va muta pe segmentul de vinuri spumante.

În România, Alfred Beck este proprietarul clădirii de birouri Magheru One, al unei alte clădiri de birouri în zona Pipera şi al mai multor terenuri în Bucureşti şi în ţară, deţineri pe care recent le evalua la 50 mil. euro. În judeţul Olt mai are 650 ha de teren arabil.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia afacerii în România, planurile de dezvoltare pentru perioada următoare, valoarea investiţiilor; 

- proprietăţile imobiliare dezvoltate de omul de afaceri austriac 

- sectorul viticol în 2014, impactul vremii nefavorabile, scăderea producţiei