Fondul de Garantare: Populaţia începe să fie nemulţumită de nivelul mic al dobânzilor plătite de bănci la depozite

Autor: Andra Oprescu 27.08.2014

Clienţii persoane fizice cred că băncile oferă dobânzi prea mici la depozite, astfel că mai mult de jumătate din populaţia bancarizată ar alege alte metode de economisire şi investire decât băncile dacă ar dispune de mai multe informaţii în această privinţă, reiese dintr-un sondaj al Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB), instituţia care gestionează schema locală de asigurare a deponenţilor.

Aproape 80% din respondenţi spun că băncile oferă dobânzi prea mici la depozite, iart 84% consideră că instituţiile de credit percep comisioane prea mari. Astfel, conform sondajului, pes­te jumătate din românii care deţin cel puţin un produs bancar „ar folosi alte metode de economisire şi investire decât banca, dar nu au suficiente informaţii de­spre ce ar trebui să facă sau nu au suficient timp“.

Proporţia celor care ar alege să îşi plaseze banii în surse mai rentabile decât depozitele ban­care ajunge la  aproape 80% în cazul celor care nu au deocamdată economii la bănci. În plus, aproape 70% din respondenţi consideră că trebuie să ai sume mari ca să merite să le depui la bancă.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a atras în mai multe rânduri atenţia băncilor că prin scăderea dobânzilor la depozite descurajează economisirea, dar este pentru prima dată când apar date care reflectă clar nemulţumirea clienţilor vizavi de nivelul dobânzilor.

La nivelul pieţei, dobânzile la depozitele de retail pe termen scurt au scăzut spre 3%, iar băncile de talie mare au scăzut dobânzile chiar spre 2% pe an pe fondul procesului de relaxare monetară derulat de BNR în ultimul an. După ultima reducere a dobânzii-cheie la lei, la începutul lunii august, nivelul acesteia a ajuns la un minim de 3,25% pe an.

La momentul adop­tării ultimei decizii de către banca centrală, multe bănci mari reduseseră de mai multe luni dobânzile pe termen scurt în intervalul 2-3% pe an, dar cele de talie mai mică păstrau încă bonifi­caţii peste acest nivel.

Ca urmare a ultimei ajustări a dobânzii de politică monetară, mai multe dintre acestea au reacţionat rapid şi au ajustat dobânzile la depozite, ceea ce are un efect descurajator pentru economisire.

Mare parte a câştigului din dobânzi este erodat de impozitul pe venit şi de comisioanele percepute de bănci pentru administrarea contului curent şi pentru retragerea de numerar de la ghişeu, astfel că pentru sume mici şi pentru termene scurte constituirea unui depozit nu mai are niciun sens economic. Există situaţii în care clienţii ajung să retragă la scadenţă mai puţini bani decât au depus.

Populaţia are depozite la bănci de peste 131 miliarde de lei. Circa două treimi din depozite sunt în lei, acestea marcând şi cel mai rapid ritm de creştere în ultimul an, de peste 6%. Ritmul lunar de creştere a încetinit însă până la 0,3% în luna iulie.