Acţiunile Electrica au atins cel mai ridicat preţ de la listarea companiei pe bursă: 11,32 lei per titlu

Autor: Marius Oncu 27.08.2014

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au crescut cu 0,1%, după o şedinţă pe parcursul căreia nu au variat semnificativ. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au operat tranzacţii cu acţiuni în valoare de 44,3 milioane de lei (10,1 milioane de euro) pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). În piaţa Rasdaq, rulajul a ajuns la 14,97 milioane de lei (3,4 milioane de euro), semnificativ peste media unei zile obişnuite, ca urmare a unui transfer de tip deal de 14,43 milioane de lei.

Acţiunile Electrica au crescut miercuri cu 1,4% şi au închis la 11,32 lei, cel mai ridicat preţ de la listarea companiei pe bursă la 4 iulie. La această cotaţie, compania are o capitalizare de 3,916 miliarde de lei (891,44 milioane de euro), faţă de 3,805 miliarde de lei (865,97 milioane de euro) la preţul de 11 lei/acţiune de la debutul pe bursă.

Precedentul record a fost înregistrat în prima zi de tranzacţii pe bursă, când distribuitorul de electricitate a terminat ziua la 11,25 lei.

Pentru investitorii care au cumpărat la preţul de listare de 11 lei/acţiune, titlurile Electrica aduc în acest moment un randament de 2,9%, în timp ce pentru o mică parte din investitorii care au cumpărat acţiuni în cadrul ofertei publice iniţiale a Electrica câştigul este şi mai mare.

Faţă de preţul cu discount, de 10,45 lei/acţiune, de care au beneficiat investitorii mici de retail care au achiziţionat mai mult de 1.000 de acţiuni prin ofertă, preţul de la sfârşitul zilei de miercuri oferă un randament de 8,33%.

Tranzacţiile cu acţiunile companiei au totalizat 11,73 milioane de lei, cel mai ridicat rulaj de pe piaţa principală.

Sectorul energetic a susţinut miercuri evoluţia pozitivă a pieţei, cu o creştere a BET NG de 0,2%, similară cu avansul BET FI, indice compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP).

Lichiditate mai ridicată de 1 milion de lei pe piaţa principală au mai consemnat acţiunile Fondul Proprietatea, de 4 milioane de lei, şi cele ale Romgaz (SNG), de 1,24 milioane de lei.

Titlurile Băncii Comerciale Carpatica au înregistrat cea mai puternică creştere, de 8,8%, după ce au închis şedinţa precedentă în urcare cu 3,4%. Schimburile cu acţiunile băncii s-au situat la puţin peste 900.000 de lei.

Mai multe surse au declarat marţi pentru MEDIAFAX că fondul de investiţii JC Flowers, înfiinţat de un fost partener şi executiv la Goldman Sachs, concurează cu AnaCap şi Axxess Capital pentru a intra în acţionariatul Băncii Comerciale Carpatica, al cărei management optează pentru o fuziune cu altă instituţie bancară.

Piaţa tranzacţiilor deal, derulate prin negociere directă, a adus o parte semnificativă din lichiditatea pieţei.

Astfel, au fost transferate acţiuni OMV Petrom în valoare de 9,83 milioane de lei prin două deal-uri şi titluri Fondul Proprietatea de 6,6 milioane de lei printr-o singură astfel de tranzacţie, în timp ce alte două schimburi cu acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au adăugat 5,76 milioane de lei la rulajul bursei.

Pe piaţa Rasdaq a fost tranzacţionat printr-un deal de 14,43 milioane de lei pachetul majoritar de acţiuni al Polsib Sibiu (POLS). Numărul de acţiuni transferate, de 327.852, este identic cu participaţia deţinută de editura Teora Bucureşti, reprezentând 79,82% din capitalul companiei.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,2%, iar BET BK a avansat cu 0,5%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni au stagnat, după ce au înregistrat cel mai mare avans din aprilie până în prezent în ultimele două zile, întrucât impactul pozitiv al semnelor de progres în negocierile dintre Ucraina şi Rusia a fost anulat de estimările firmei GfK privind declinul încrederii consumatorilor din Germania în luna septembrie.

Pe marile pieţe europene, indicii FTSE 100 şi CAC 40 au avansat cu 0,1%, în timp ce DAX (Frankfurt) a scăzut cu 0,1%.

În Europa Centrală, bursele din Budapesta, Praga şi Varşovia au înregistrat variaţii reduse.