Zece ani pentru Cetatea Muzicală a Braşovului/ de Virgil Oprina

Autor: Virgil Oprina 29.08.2014

La Braşov s-a desfăşurat de curând cea de a zecea ediţie – jubiliară – a Festivalului Cetatea Muzicală a Braşovului. De la prima ediţie, din 2003, până astăzi, au avut loc în acest context peste 60 de spectacole, cu 150 de artişti din toată lumea – Europa, America de Nord, Asia, Israel. Festivalul reprezintă concretizarea ideii violonistului Sherban Lupu, care a dorit ca muzicienii excepţionali cu care a colaborat peste hotare să poată încânta şi publicul oraşului său natal.

Festivalul a găzduit în fiecare an concerte camerale, vocale, instrumentale, seri de poezie, de dans, de operă şi de folclor. Acestora li s-au adăugat şi evenimente speciale – seri de jazz, la care au participat, printre alţii, regretaţii Johnny Răducanu şi Anca Parghel. Printre oaspeţii festivalului s-au numărat în cadrul celor zece ediţii şi alţi artişti importanţi intraţi în memoria publicului, cum ar fi compozitorul Theodor Grigoriu şi pianista Lory Wallfisch. Repertoriul festivalului a inclus celebre pagini din literatura camerală, prime audiţii absolute, plecând de la muzica veche, până la creaţia contemporană. Şi tot în acest cadru s-au organizat simpozioane de muzicologie dedicate creaţiei a numeroşi compozitori, precum Enescu, Bartok, sau Ciprian Porumbescu. 

Sherban Lupu este genul de artist de origine română a cărui impresionantă carieră internatională a gravitat în jurul moştenirii culturale cu care a venit în contact în anii de studii desfăşuraţi în ţară. Recunoscut mai mult în străinătate ca un adevărat campion al promovării prin propriile interpretări a repertoriului enescian dedicat viorii şi muzicii de cameră, deşi s-a stabilit în Statele Unite din 1976 şi a susţinut mii de concerte pe toate scenele importante ale lumii – printre „isprăvile” sale numărându-se şi organizarea primei audiţii absolute a operei Oedipe pe teritoriul Statelor Unite – Sherban Lupu nu şi-a părăsit de fapt oraşul natal, Braşovul, niciodată.

„Am bucuria de a fi parcurs alături de dvs. – publicul nostru – un minunat drum în oraşul meu natal, ducând acest festival în săli ca Reduta, Bastionul Ţesătorilor, Opera, Patria şi Biserica Catolică. Doresc să le mulţumesc tuturor care ne-au sprijinit în toţi aceşti ani: Primăria Braşov, Consiliul Judeţean Braşov, domnului senator Nicolae Vlad Popa. Le suntem recunoscători şi partenerilor locali, TVR2 şi TVR Cultural, Radio România Cultural şi Muzical, dar mai ales minunatului public braşovean, care ne-a primit întotdeauna cu dragoste şi entuziasm.” – declara Sherban Lupu în calitate de director artistic al festivalului înaintea începerii concertului inaugural al ediţiei cu numărul zece din acest an.

Marele avantaj al comunităţii culturale – iubitoare de muzică de bună calitate din Braşov a fost şi este acela că violonistul Sherban Lupu face parte din acea categorie selectă şi puţin numeroasă de muzicieni care, desfăşurând o carieră artistică internaţională, a intrat în contact cu muzicieni de pretutindeni de o înaltă cotă valorică.

Având discernământul estetic propriu marilor profesori şi o remarcabilă deschidere şi către alte genuri de muzică, Sherban Lupu a articulat cu prilejul fiecărei ediţii un program de festival variat, câteodată chiar surprinzător, dar care a avut întotdeauna un scop foarte bine definit. Şi anume atragerea publicului către arta unor interpreţi valoroşi, care prin versiunile interpretative de înalt nivel pot face interesante categorii de repertoriu mai rar auzite pe scena de concert.

Aşa s-a întâmplat şi cu ocazia concertului inaugural a ediţiei cu numărul zece, în cadrul căruia piese de mare virtuozitate tehnică foarte rar auzite pe scena de concert au fost înnobilate de arta violoncelistului Misha Quint şi a pianistei Irina Nuzova, cărora în partea a doua li s-a alăturat violonistul Sherban Lupu pentru interpretarea spectaculosului Trio „Dumky” de Dvorak.

Ediţia 2014 s-a bucurat de prezenţa unor valoroşi pianişti din Olanda, Rusia, China şi România, a pianistei Ilinca Dumitrescu, care a avut calitatea de artist invitat încă de la prima ediţie a festivalului. Acestora li se adaugă violonceliştii Misha Quint şi Caitlin McConnell, care au fost protagoniştii unei memorabile versiuni a Cvintetului cu două violoncele de Schubert. Evadarea din stilul clasic a fost făcută din nou în zona jazz-ului, artiştii invitaţi ai serii De la swing la bossa nova fiind vocalista Irina Sârbu alături de pianistul Puiu Pascu şi de Ciprian şi Tudor Parghel, cei doi fii ai regretatei Anca Parghel.

Chiar dacă la Braşov climatul cultural estival se află într-o continuă prefacere sub semnul tendinţei de diversificare, muzica clasică continuă să fie reprezentată într-un mod coerent de Festivalul Cetatea Muzicală a Braşovului, care revine în fiecare vară sub girul unei ţinute artistice de înalt nivel, dată în primul rând de prezenţa constantă a lui Sherban Lupu.

 

Fotografii de Virgil Oprina