Doi fraţi care au lucrat doar pentru ei au ajuns la 8 mil. euro din distribuţia brandului Vonino

Autor: Corina Mirea 30.08.2014

Dragoş şi Răzvan Vasile au început să „tatoneze“ ideea de antre­pre­noriat încă de dinainte de a deveni ma­jori. În urmă cu 18 ani, pe vremea când calcula­toa­rele per­sonale abia in­trau serios pe pia­ţa locală, într-un aparta­ment, aju­taţi de familie, cei doi fraţi au pus bazele Ad­vanced Techno­logy, o firmă care dis­tribuia şi instala calcu­latoare, şi de atunci n-au lucrat pentru altcineva.

În prezent, mica lor afacere s-a trans­for­mat într-un distri­buitor exclusiv pe piaţa din Ro­mânia al brandului de ta­blete, smart­phone-uri şi tele­vizoare ame­rican Vo­nino, brand care anul trecut a vândut pe plan local de 8 milioane de euro.

„Chiar prin 1996 a început ex­plozia calcula­toa­relor per­so­nale, era o piaţă foarte mare, dar fără magazine specia­lizate, astfel că nu-ţi puteai lua, în mare parte, decât subansambluri din care tre­buia să construieşti un computer acasă. Răzvan era student pe atunci la Auto­ma­tică şi mama luase în acea perioadă un calculator acasă pentru a lucra, ea făcea soft. Am început să fim interesaţi de calculatoare, Răzvan era foarte pasionat de asta şi am zis să începem să vindem şi să le instalăm. Nu a fost uşor, lumea vedea calculatorul ca un fel de televizor pe care se punea mileul“, spune Dragoş Vasile, director executiv al companiei şi absolvent al ASE.

După ce au început să instaleze şi reţele de calculatoare cu ajutorul unor colegi de facultate ai lui Răzvan Vasile şi după ce au închiriat două camere pentru a-şi face un sediu, cei doi fraţi au decis să distribuie şi tele­foane mobile, un service de telefoane şi alte gadget-uri.

Acum trei ani au devenit distribuitor exclusiv pen­tru bran­dul ameri­can de tab­lete Vo­nino, unde Răzvan Vasile este şi acţio­nar minoritar pentru SUA şi Ger­ma­nia. Prin inter­me­diul Advanced Tech­no­logies table­tele Vonino pleacă din Ro­mânia spre con­sumatori din Bul­garia, Moldova sau Slovacia.

„Estimăm ca până la finalul acestui an vânzările Vonino în România prin intermediul Advanced Technologies să ajungă la 14 mil. euro. De asemenea, ne propunem comercializarea în România a peste 150.000 de tablete şi a 25.000 de telefoane mobile în 2014“, adaugă Dragoş Vasile.