Fiscul recunoaşte că datoria Oil Terminal s-a stins în 2008

Autor: Radu Bostan 29.08.2014
Disputa dintre operatorul portuar Oil Terminal (simbol bursier OIL) şi Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a ajuns la final ieri după ce Fiscul a anunţat că a anulat datoria din 2003 pentru care, după 11 ani, ceruse executarea silită a companiei de stat. ANAF a admis că datoria de 73 milioane de lei imputată Oil Terminal a fost „nereală“, lucru pe care conducerea companiei l-a susţinut de la început.
 
„Această situaţie se datorează existenţei unor decizii echivoce ale instanţelor de judecată, precum şi indeciziei organelor fiscale, perpetuată din anul 2008 până astăzi. Urmare a intervenţiei Oil Terminal pe lângă conducerea ANAF, situaţia a fost corectată în sensul anu­lării debitului“, a anun­ţat Fiscul într-un comunicat de presă.
 
ANAF a cerut la mijlocul lunii august executarea Oil Terminal pentru un debit de 73 milioane de lei care reprezenta TVA şi taxe vamale datorate pentru o operaţiune din 2003, când terminalul din portul Constanţa importase ţiţei şi MTBE (un aditiv pentru benzină) destinate rafinăriei RAFO Oneşti.