Bota, senator: Lumea nu mai vine la ASF ca la pomul lăudat. Sperăm să fie doritori pentru posturile vacante din conducere

Autor: Roxana Pricop 29.08.2014
Parlamentarii trebuie să completeze structura de conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu două persoane care să ocupe funcţiile de prim-vicepreşedinte şi de membru neexe­cutiv, rămase vacante după demisiile lui Marian Sârbu şi a lui Victor Ciorbea.
 
Doar şapte din cele nouă locuri din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) sunt acum ocupate, după ce în luna iulie Marian Sârbu a demisionat din funcţia de prim-vicepre­şedinte şi membru executiv, iar Victor Ciorbea a demisionat în aprilie. În cazul amândurora, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională numirea lor de către Parlament în funcţiile de conducere la ASF.
 
De luni 1 septembrie începe sesiunea parlamentară de toamnă. „Vom numi persoanele pe locurile vacante din conducerea ASF în această toamnă. Sperăm să fie şi timp şi doritori. Lumea nu mai vine la ASF ca la pomul lăudat după câte probleme au fost. Salariile sunt mari, însă şi problemele şi responsabilităţile sunt pe măsură“, a spus Marius Bota, senator PSD, la Comisia pentru buget, finanţe. Indemnizaţiile încasate de conducerea ASF sunt printre cele mai mari din rândul autorităţilor de supraveghere din regiune. Fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu, în arest la domiciliu în dosarul Carpatica Asigurări, avea o remuneraţie de 14.000 de euro pe lună, vicepreşedintele - 13.000, iar restul de şapte membri câte 12.000 de euro. Spre comparaţie, omologul polonez Andrei Jakubiak, şeful comisiei KNF, are un venit lunar net de circa 3.000 de euro pe lună. În Polonia, KNF supraveghează pieţe financiare de 60 de ori mai mari.