Cât mai costă un cont curent: numai patru bănci percep comision de administrare zero. Cea mai mare parte a băncilor percep comisioane de 3 sau 4 lei/lună

Autor: Andra Oprescu 29.08.2014
Numai patru bănci - Banca Tran­silvania, Intesa, Marfin şi BRCI - nu percep comision pentru administrarea contului curent, în timp ce restul percep taxe cuprinse între unu şi 7,5 lei pe lună, potrivit datelor agregate de ZF de pe site-urile instituţiilor de credit. Cea mai mare parte a băncilor percep comisioane de 3 sau 4 lei pe lună, un nivel care acum doi-trei ani era întâlnit doar în cazul câtorva bănci.
 
Contul curent, produsul esenţial de la care porneşte relaţia dintre client şi bancă, este văzut ca o sursă sigură de venituri, astfel că multe bănci au majorat în ultimii ani comisioanele de administrare, în special pentru a compensa scăderea veniturilor din dobânzi.
 
„Există de multă vreme o tendinţă de creştere a comisioanelor. Probabil a fost şi o încercare a băncilor de a compensa din zona de creditare. Totuşi, acum zece ani nu existau deloc comisioane, e normal să existe o diversificare a veniturilor băncilor. În cazul în care creditarea va creşte, va fi o nevoie mai mică de a continua majorarea comisioanelor. Evoluţia depinde şi de concurenţa dintre bănci, acestea nu pot risca să îşi piardă clienţii“, afirmă analistul economic Aurelian Dochia.