Acţiunile Electrica au atins un nou record, într-o piaţă în urcare

Autor: Marius Oncu 29.08.2014

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 1,3%, iar BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a urcat cu 1,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 72,5 milioane de lei (16,4 milioane de euro), din care mai mult de 25 de milioane de lei prin schimburi deal.

Acţiunile Electrica au închis în urcare cu 2,4%, la 11,65 lei/acţiune, un nou record, după un rulaj de 18,9 milioane de lei, cel mai ridicat începând din 10 iulie. Pe parcursul şedinţei, titlurile au atins un maxim de 11,72 lei/acţiune, de asemnea un nivel record.

Electrica a crescut în această săptămână cu 5,24%, după ce a închis săptămâna trecută la preţul de 11,07 lei/acţiune.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a crescut cu 1,3%, iar BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietartea (FP), a avansat cu 0,3%.

Rulaj mai ridicat au înregistrat şi acţiunile Fondul Proprietatea şi cele ale OMV Petrom (SNP), companii cu pondere importantă în indicii principali ai pieţei.

Astfel, tranzacţiile cu Fondul Proprietatea în piaţa principală s-au situat la 10,16 milioane de lei, la care se adaugă 17,52 milioane de lei prin trei transferuri de tip deal. Acţiunile Fondul Proprietatea au avansat cu 0,8%, sub evoluţia pieţei.

Schimburile cu OMV Petrom au ajuns la 4,8 milioane de lei în piaţa principală, însă acţiunile producătorului de petrol şi gaze au avansat cu 1,6%, alimentând astfel creşterea pieţei.

În sectorul bancar, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi cele ale Banca Transilvania (TLV) au crescut cu 2,2%, respectiv 1,8%.

Pe lângă pachete de acţiuni Fondul Proprietatea, pe piaţa deal au mai fost transferate şi acţiuni ale BRD, de 2,7 milioane de lei, Romgaz (SNG), de 2,54 milioane de lei, Banca Transilvania, de 1,43 milioane de lei, şi Electrica, de 1,15 milioane de lei.

Indicele extins BET XT a crescut cu 1,2%, iar BET BK a urcat cu 0,8%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni europene au închis în creştere şi au terminat pe plus prima lună începând din mai, evoluţia pieţei fiind susţinută de cotaţiile companiilor farmaceutice. Indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,2%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 0,2%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 0,1%.

În Europa Centrală, indicele PX (Praga) a urcat cu 0,4%, iar BUX (Budapesta) a avansat cu 0,7%, în timp ce WIG20 (Varşovia) a scăzut cu 0,2%.