ArcelorMittal Galaţi a pierdut 2 milioane de lei pe zi anul trecut

Autori: Dana Ciriperu , Cristina Rosca 01.09.2014

ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex) a înregistrat anul trecut piederi de 741 mil. lei (168 mil. euro), respectiv 2 mil. lei pe zi. Acesta a fost al doilea cel mai mare rezultat negativ din criză când combinatul siderurgic a pierdut bani în fiecare an.

În perioada 2009-2013 pierderile cumulate s-au ridicat la 3,3 mld. lei (757 mil. euro), potrivit calculelor ZF, la afaceri cumulate de 28,7 mld. lei. Anul trecut cifra de afaceri a scăzut cu peste 30%, până la 3,7 mld. lei (837 mil. euro). Rezultatele din 2013 apropie Arcelor­Mittal Galaţi de situa­ţia de dinainte de privatizare, când combinatul pierdea 1 mil. dolari pe zi.

WikiZF: Profilul companiei ArcelorMittal Galaţi

„Începând cu anul 2008, dat fiind contextul internaţional, compania s-a confruntat cu o scădere puternică a producţiei, în condiţiile în care cererea a scăzut semnificativ, iar concurenţa venită din partea companiilor din afara UE a crescut, fiindcă acestea beneficiază de costuri mai avantajoase pentru materiile prime“, spune Bruno Ribo, director general ArcelorMittal Galaţi. El adaugă faptul că evoluţia ArcelorMittal Galaţi de până acum a fost afectată atât de criza economică internaţională, care a avut un impact puternic asupra pieţei oţelului, cât şi de creşterea costurilor la nivel local, generată în mod particular de preţurile ridicate cu energia şi cu gazele naturale.