Cele patru bănci controlate de greci au strâns depozite noi de 400 mil. euro în ultimul an

Autor: Ciprian Botea 01.09.2014

Cele patru bănci locale cu acţionariat elen - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească - aveau depozite atrase de la clientelă de 5,4 mld. euro la sfârşitul lunii iunie, cu echivalentul a 400 mil. euro peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor publicate la Atena.

WikiZF: Profilul companiei Bancpost

La nivel individual, creşterile de stoc au fost între 60 mil. euro şi 190 mil. euro, cu o performanţă notabilă în cazul Alpha Bank, cea mai mare bancă locală controlată de greci. Alpha Bank, aflată pe locul opt în sistemul bancar în funcţie de activele deţinute, a raportat un volum al depozitelor de 1,5 mld. euro la jumă­tatea anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013 ritmul de creştere fiind de 15%.

Banca mai are însă de recuperat circa 200 mil. euro pentru a ajunge la vârful atins în 2010, înainte de apogeul crizei datoriilor suverane ale statului elen din vara anului 2011. Criza din 2011 a creat panică printre clienţii băncii locale, care au retras depozite de o jumătate de miliard de euro într-un singur an.