Atuul lui Putin în Ucraina: apropierea iernii

Autor: Alexandru Nanu 01.09.2014

Agresiunea lui Vladimir Putin în Ucraina, menită să supună vecinul vestic şi să consolideze independenţa separatiştilor pro-ruşi beneficiază de un atu tot mai puternic cu fiecare săptămână care trece: Venirea inernii, scrie Business Insider.

"Eu cred că nimeni nu mai ia în calcul  iarna, cu excepţia Rusiei", a declarat Putin, potrivit New York Times. "Există mai multe moduri de a ajunge la rezolvarea problemei. În primul rând, trebuie să se încheie imediat ostilităţile şi să înceapă refacerea infrastructurii necesare ţării. Pentru a începe completarea rezervelor de gaze, efectuarea de operaţiuni de reparaţie necesare pentru pregătirea venirii sezonului rece.” a mai spus Putin.

"Potrivit  agenţiei U.S. Energy Information, consumul de energie primară al Ucrainei este alimentat cu gaz natural (40%) şi cărbune (28%) venit din Rusia", scrie Gurbanov, membru al organizaţiei internaţionale Rotary pentru pacea mondială  , în Duke Chronicle. "O dată cu venirea iernii pentru Ucraina, în mai puţin de patru luni, când minele de cărbune situate în partea de est a ţării sunt închise din cauza conflictelor, ucrainenii vor îngheţa în case, deoarece rezervele de gaze furnizate de Rusia sunt epuizate. Prin urmare, dacă rebelii nu reuşesc să-şi atingă scopul, Gazprom, gigantul energetic din Rusia, îl va ajuta pe Putin să câştige războiul în cele din urmă. "

Deci, remarca lui Putin ar putea fi interpretată ca o ameninţare indirectAa, conform căreia dacă armata ucraineană nu dă înapoi împotriva separatiştilor şi soldaţii ruşi nu pot înainta, atunci Moscova va folosi livrările de gaze ca pe o armă.

În 2013, gazul rusesc a reprezentat jumătate din consumul total al Ucrainei. La 16 iunie 2014, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Ucraina din cauza facturilor restante. La începutul acestei luni, Gazprom a declarat că datoriile restante ale Ucrainei pentru livrările de gaze sunt în sumă de 5,3 miliarde dolari la data de întâi august.