Traian Băsescu: OMV Austria ne va fi partener atât timp cât interesul României e servit cu prioritate. Grupul austriac este principalul acţionar al Petrom

Autori: Valentina Postelnicu , Cosmin Vaideanu 03.09.2014

"Sunt foarte multe informaţii de presă în care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român. O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate", a afirmat Traian Băsescu.

El a făcut aceste declaraţii după ce a vizitat platforma maritimă Ocean Endeavor, unde companiile ExxonMobil şi Petrom fac foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze natural. Şeful statului a fost aşteptat de managerii ExxonMobil şi Petrom.

Traian Băsescu a ajuns la platforma maritimă cu elicopterul, plecând de la Aerodromul Tuzla.

OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.

Şeful statului nu a detaliat în privinţa politicilor OMV care nu ar fi în favoarea României, însă declaraţiile sale vin după ce OMV şi Gazprom au convenit în luna iunie să înfiinţeze o companie mixtă care să construiască şi să opereze tronsonul austriac al gazoductului South Stream, proiect pe care Comisia Europeană nu îl susţine întrucât nu contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze.

De altfel, proiectul a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia.

Directorul general al OMV Austria, Gerhard Roiss, declara la începutul lunii august că este sigur de faptul că autorităţile de la Bruxelles vor accepta construcţia conductei, în pofida rezervelor exprimate de oficiali ai UE.

"Europa s-ar împuşca singură în picior dacă ar interzice construcţia conductei", a afirmat Roiss, citat de publicaţia austriacă Profil.

South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, are rolul să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care să ocoloească Ucraina. Conducta ar urma să transporte gaze din Rusia pe sub Marea Neagră şi să tranziteze Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovenia, până în Austria.

Compania care construieşte proiectul este deţinută de Gazprom (50% din acţiuni), Eni - Italia (20%), EDF - Franţa (15%) şi Wintershall - Germania (15%)

Agenţia Reuters a scris în luna iulie că Gazprom ar negocia achiziţia a 24,9% din acţiunile OMV deţinute de fondul IPIC din emiratul Abu Dhabi. Gazprom a negat informaţia.