Ungaria va lansa un program masiv de construire de autostrăzi bazat pe fonduri europene

Autor: Daniela Stoican 04.09.2014

Ungaria intenţionează să majoreze la 60% sumele din fondurile europene pe care le va aloca dezvoltării economice în perioada de programare a fondurilor de coeziune 2014-2020, de la 16% în perioada 2007-2013, scrie Portfolio.hu. Restul de 40% din fonduri vor fi folosite pentru resursele umane şi pentru infrastructură, a declarat Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Lazar a mai anunţat un program important de construire de autostrăzi, spunând că fiecare autostradă din ţară ar trebui să ajungă la graniţă până în 2018. El a atras atenţia asupra „răspunsului” dat de Comisia Europeană forţelor politice care cer ca UE să sancţioneze Ungaria, prin acordarea de fonduri de 34,5 miliarde de euro prin intermediul unui Acord de Parteneriat.

Potrivit lui Lazar, fondurile europene şi contribuţiile necesare din partea Ungariei vor însemna dezvoltarea de proiecte de 12 mii de miliarde de forinţi de către Ungaria până în 2020. Acordul de Parteneriat aprobat săptămâna trecută va fi semnat de premierul ungar Viktor Orban şi de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso pe 11 septembrie, a mai spus Lazar.