Vanguard AM: Puţini administratori de bani pot bate piaţa pe termen lung

Autor: Roxana Pricop 05.09.2014
Epoca fondurilor de investiţii administrate activ nu va apune niciodată, chiar dacă sta­tis­ticile arată că foarte puţini manageri reuşesesc să obţină randamente mai mari decât piaţa, însă tot mai mulţi investitori vor opta pentru a-şi plasa economiile în fonduri de indici care nu fac decât să copieze pasiv piaţa, spune Dragoş Dărăbuţ, administratorul sin­gurului fond deschis de investiţii listat la bursă.
 
Anul 2014 este al treilea an consecutiv în care fondurile de indici aduc randamente mai mari decât fondurile de acţiuni administrate activ, ajutate de o evoluţie favorabilă a bursei de la Bucureşti.
 
„Nu cred că epoca fondurilor adminis­trate activ va apune vreodată, însă consider că activele fondurilor pe indici vor creşte şi în următorii ani. Pe perioade lungi de timp, foarte puţine fonduri administrate activ obţin o performanţă superioară pieţei sau unui indice care replică piaţa“, a spus Dragoş Dărăbuţ, directorul general al societăţii de administrare Vanguard Asset Management cu active în gestiune de 3,3 milioane de lei.