Băncile americane se confruntă cu deficit de lichiditate de 100 miliarde de dolari

Autor: Liviu Popescu 05.09.2014

Cele mai mari bănci americane se confruntă cu deficit de 100 miliarde de dolari pentru a putea îndeplini noile cerinţe de lichiditate concepute pentru a evita o viitoare criză, a avertizat Rezerva Federală americană.

Autorităţile americane de reglementare în sectorul financiar au finalizat săptămâna aceasta detaliile privind cerinţele legate de rata de acoperire a lichidităţii, care va obliga băncilor să deţină o anumită cantitate de active care să fie transformate rapid în capital în eventualitatea unei crize a creditelor, scrie Financial Times.

Dacă rata ar fi aplicată în prezent, băncile supuse noilor reguli ar trebui să deţină 2.500 de miliarde de dolari în active lichide de înaltă calitate pe o perioadă de 30 de zile, cu aproape 100 miliarde de dolari mai mult decât deţin în prezent.

„Criza a demonstrat că multe dintre cele mai mari şi mai importante instituţii financiare nu deţin o cantitate suficientă de active lichide de înaltă calitate astfel încât să facă faţă în mod independent mediului de piaţă tensionat”, a explicat preşedintele FED Janet Yellen. Băncile americane sunt obligate să îndeplinească în totalitate criteriile de lichiditate până în 2017.