Bogaţii ruşi şi ucraineni se grăbesc să îşi protejeze averile investind în proprietăţi din SUA

Autor: Daniela Stoican 05.09.2014

Conflictul autorităţilor ucrainene cu separatiştii proruşi şi cu sponsorii acestora de la Moscova îi împin­ge pe investitorii bogaţi din Rusia şi din Ucraina să fugă din regiune şi să investească în SUA, scrie CNBC.

„Toată această nesiguranţă şi tot acest haos sunt foarte bune pentru afacerile mele, trebuie să recunosc“, spune Marlen Kruzhkov, avocat ucrainea­no-american la o firmă de avocatură din New York orientată spre clienţi străini. Firma Gusrae Kaplan Nusbaum vizează în special investitori din fosta Uniu­ne Sovietică care se grăbesc să părăsească regiunea şi să investească în sectorul imobiliar din SUA. Firma lucrează cu investitori individuali care vor să investească până la 600 de milioane de dolari.

Kruzhkov spune că ruşii bogaţi se tem că guvernul le va confisca activele şi banii dacă le vor ţine în Rusia sau aduce înapoi din străinătate.

„Oamenii nu ascund activele din cauza taxelor, ci din cauza celor aflaţi la conducere“, explică el.

Alexander Aginsky, managing director al Aginsky Consulting Group, firmă care numără printre cli­enţii săi câţiva miliardari şi mai mulţi milionari ruşi, spune că numărul de tranzacţii pe care le-a încheiat s-a triplat anul acesta faţă de anul trecut şi s-a cvadruplat faţă de 2012.

Toate tranzacţiile de până acum au fost „investiţii în active sigure şi stabile precum cele imobiliare co­mer­ciale“, explică el, mai ales pe Coasta de Vest, unde Aginsky îşi are sediul.

Una din tranzacţiile intermediate de firma de con­sul­tanţă este achiziţia de către un investitor din Mos­co­va a unui spital din afara Californiei pentru 3,5 mi­lioane de dolari. De asemenea, un centru de fitness ur­mează să fie cumpărat în California cu 8,5 milioane de dolari.

Kruzhkov atrage atenţia asupra diferenţei subtile dintre cumpărătorii ruşi şi cei ucraineni. Clienţii ucrai­neni caută o investiţie sigură în condiţiile în care în estul ţării se duc lupte intense.

Firma de avocatură Rheem Bell & Mermelstein din New York, care lucrează cu clienţi ruşi bogaţi, a fost foarte activă în ultima vreme, spune avocatul Edward Mermelstein, care se aşteaptă totuşi ca afa­cerile să scadă în cazul în care UE şi SUA vor impune o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei, aşa cum ameninţă să facă. Scoaterea banilor din Rusia devine din ce în ce mai dificilă. 

„Băncile (din Rusia - n.red.) încearcă să împiedice toate transferurile în străinătate, iar ruşii sunt vizaţi în mod special“, explică Mermelstein.