„Ajutor umanitar“, un portofoliu care chiar se potriveşte României

Autor: Bogdan Cojocaru 05.09.2014

Dacă echipa de comisari europeni va fi cea prezentată de EurActiv înseamnă că României îi este retras un portofoliu extrem de sensibil pentru UE, acela al Agriculturii, şi îi va fi dat portofoliul deţinut anterior de Bulgaria, cel al „Ajutorului umanitar“. Bulgaria este cel mai sărac stat din UE şi unul dintre cele mai corupte – singurul stat mai corupt din UE este Grecia. Cu toate acestea, comisarul propus de Bulgaria se va ocupa de „Taxare şi Lupta contra fraudei“. În condiţiile în care ţările UE se chinuie să identifice surse de venituri, taxele şi combaterea fraudei sunt aspecte esenţiale ale politicilor bugetare.

Portofoliul „Ajutor umanitar“ nu este unul lipsit de importanţă. UE este cel mai mare donator din lume, furnizând 50% din asistenţa umanitară la nivel mondial. Însă bugetul pentru acest portofoliu a fost cea mai mare victimă a negocierilor pentru bugetul UE 2014-2020. În şapte ani de când este membră UE România e mai bogată doar decât Bulgaria. Privită de la Bruxelles, România este desconsiderată constant ca partener credibil, fiind una dintre puţinele ţări din lume care au un acord cu FMI. Poate că tot ce ne poate da UE este doar ajutor umanitar.

Trebuie spus că acordarea portofoliilor este o luptă a orgoliilor şi a influenţei, aşa cum o dovedeşte actuala compunere a Comisiei. Germania are energia, un domeniu de importanţă vitală pentru industria ei în curs de „înverzire“. Franţa, unde autorităţile sunt „obsedate“ de protejarea locurilor de muncă, s-a ocupat de piaţa internă. În noua structură, Germania, o economie dependentă de exporturi, va primi comerţul. România, stat aflat pe ultimul loc în UE la absorbţia fondurilor europene, s-a ales cu un portofoliu drenat de fonduri.