Băsescu: Ne-am atins obiectivele la Summit-ul NATO

Autor: Valentina Postelnicu 05.09.2014

Şeful statului a spus că Summit-ul, care a fost unul "al solidarităţii", a arătat că nu există şef de stat sau guvern care să nu fi înţeles misiunea NATO de a-şi apăra toţi membrii.

Preşedintele a mai spus că declaraţia Summit-ului dă un semnal potrivit căruia "la orice risc, cât de mic, toată Organizaţia este gata să funcţioneze în baza articolului 5". Potrivit preşedintelui, Summit-ul a mai dat un mesaj, dincolo de cele privind solidaritatea şi pregătire de acţiune, acela că "libertatea nu este gratis". "Asta trebuie să înţeleagă toţi demagogii, indiferent unde se află în interioul Organizaţiei", a spus şeful statului.

"Toate obiectivele României au fost atinse. (...) A fost o muncă interinstituţională, relativ îndelungată, lansată cu iniţiativa CSAT de anul trecut prin care România cerea NATO realizarea planurilor de contingenţă pentru România", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, a fost vorba despre "o muncă intensă", care a implicat MApN, MAE, Preşedinţia, structurile de informaţii şi alte instituţii.

"Mulţumesc ambasadorului Stoian la NATO, care nu e mai prejos decât predecesorul, Ducaru. (...) Instituţiile şi-au făcut treaba", a spus Băsescu.

El a relatat că Summit-ul a adoptat 20 de documente, din care cinci sunt publice, iar 15 sunt secrete. Potrivit lui Traian Băsescu declaraţia Summit-ului acoperă "generic, uneori eliptic, toate cele 15 documente care rămân secrete". "Cele cinci documente publice sunt comunicatul Summit-ului, declaraţia privind relaţia transatlantică, foarte importantă. Această declaraţie stabileşte obligaţia statelor de a reveni la 2% din buget pentru Apărare. Documentul 3 - declaraţia comună NATO-Ucraina. 4 - Declaraţia privind Afganistanul. 5 - Declaraţia privind armamentul. În rest nu sunt publice", a spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus că intenţionează ca săptămâna viitoare, în colaborare cu MAE, să deschidă dezbateri pentru corecta înţelegere a declaraţiei Summit-ului.

"Am cerut MAE traducerea oficială a declaraţiei, sper ca (...) până cel târziu duminică să avem pe site-ul Preşedinţiei forma oficială tradusă în română a documentului", a spus preşedintele.