Combinatul Mechel din Câmpia Turzii vrea să învie. 100 de oameni ar putea fi chemaţi la muncă

Autor: Radu Bostan 08.09.2014
Uzina metalurgică Industria Sârmei (simbol bursier INSI), fosta Mechel Câmpia Turzii, va intra în reorganizare, proces care va presupune redeschiderea unei linii de producţie şi reangajarea a circa 100 de angajaţi din cele câteva mii de salariaţi disponibilizaţi de-a lungul a 10 ani în care compania a fost aproape constant pe pierdere.

Noua linie va fa­brica sârme cu con­ţinut de carbon ri­di­cat, deservind o piaţă aflată în creştere, arată planul de reor­ga­nizare apro­bat de Tri­bunalul Co­mer­cial Cluj. Planul a fost propus de Silnef SRL, o companie din sectorul reciclării metalului care a preluat datoriile INSI către fostul pro­prietar, grupul rus Mechel. Reor­gani­zarea mai prevede şi conversia în acţiuni a acestor datorii, operaţiune în urma căreia Silnef ar deveni acţionarul ma­jo­ri­tar, cu o participaţie dublă faţă de proprietarul actual, firma Invest Nikarom, care a cumpărat fostele com­binate Mechel anul trecut. Ultimul pas al restructurării ar urma să fie fuziunea prin absorbţie cu Com­binatul de Oţeluri Speciale Târ­govişte (simbol COS), prin care activităţile celor două uzine ar fi integrate, rezultând o com­panie cu mai mare pu­tere de ne­go­ciere cu furnizorii şi băn­cile, mai arată planul de reor­gani­zare. Fu­ziunea va trebui apro­bată şi de jude­că­torul sindic în dosarul insolvenţei COS Târgovişte.

Industria Sâr­mei a trecut pe pro­fit în primele şase luni, raportând un câştig net de 609.000 lei, faţă de pierderi de 12,3 milioane de lei în aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, în timp ce cifra de afa­ceri a crescut de patru ori, la 58,3 milioane de lei.