Decizia BCE reduce rata la creditele în euro. La lei, mingea este la BNR

Autor: Ciprian Botea 08.09.2014

Presiunea asupra celor câteva sute de români cu credite în euro ar putea să scadă în urma deciziei surprinzătoare a Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânda-cheie la euro la un minim istoric de 0,05% pe an, datorită scăderii ratelor de dobândă şi aprecierii leului în faţa monedei unice.

Dobânzile la creditele ipotecare în euro pornesc de la 5% pe an, iar sumele remunerate la depozitele în euro oscilează în jurul a 2%. Odată cu ieftinirea creditelor, băncile vor diminua şi dobânzile plătite la depozitele în euro.

Indicatorul Euribor la 3 luni, folosit ca referinţă pentru creditele în euro acordate de băncile locale, se află deja la un minim de 0,1% pe an, astfel că mişcarea în jos va fi limitată. Însă, chiar şi o mişcară aparent nesemnificativă de 0,1 puncte procentuale poate avea un impact vizibil asupra ratelor lunare atât la credite, cât şi la depozite.

„Implicaţiile asupra cursului de schimb euro/l eu şi a dobânzilor din piaţa locală au fost limitate, dar ajută la crearea unei zone de confort pentru relaxarea politicii monetare de către BNR“, spune Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.