Serviciile financiare au egalat agricultura în primul semestru ca aport la formarea PIB. Contribuţia industriei a trecut de 31%

Autor: Claudia Medrega 09.09.2014

Serviciile financiare, construcţiile şi agricultura au tras în jos economia în prima jumătate a anului  şi şi-au diminuat aportul la formarea PIB comparativ cu prima jumătate a anului 2013, contribuind la reintrarea în recesiune tehnică.



Serviciile financiare au ajuns să aibă în primul semestru din 2014 aceeaşi contribuţie la formarea PIB ca şi agricultura, de 2,4%.  În primele şase luni de anul trecut intermedierile financiare şi asigurările au contribuit cu 3,1% la formarea PIB. Şi serviciile financiare şi agricultura au avut o contribuţie negativă la creşterea economică de 2,4% din primul semestru.

„Avem o intermediere financiară foarte scăzută comparativ cu alte ţări dezvoltate. În România, contribuţia la PIB a serviciilor în general, care includ şi serviciile financiare, este în jur de 50%, în timp ce în alte ţări dezvoltate serviciile urcă şi până la 70%. România are o structură a PIB atipică, cu o pondere a serviciilor mai mică decât media UE, în timp ce contribuţia agriculturii şi a industriei este mai mare“, a comentat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. El anticipează că pe măsură ce va creşte PIB/locuitor se va produce şi o convergenţă la structura PIB a ţărilor mai dezvoltate, serviciile urmând să aibă o contribuţie mai mare la PIB. Înainte de criză, creşterea economică s-a bazat preponderent pe consum realizat pe datorie, iar ponderea serviciilor şi a construcţiilor în PIB a urcat, în timp ce contribuţia industriei şi a agriculturii au fost în declin. Serviciile şi construcţiile au fost cele mai lovite de recesiune.

În primul semestru contribuţia construcţiilor la formarea PIB a coborât la 4,4%, faţă de 5,9% în S1 2013.

Agricultura şi-a redus ponderea în PIB în ultimii ani. În prima jumătate a anului 2014 aportul agriculturii la creşterea economică a scăzut de la 3,5% la 2,4%. La nivelul întregului an 2013,  contribuţia agriculturii la formarea PIB a fost de aproape 7%. România a rămas printre ţările din UE cu cea mai mare pondere a agriculturii, în timp ce valoarea adaugată brută dată de agricultură/per angajat este mică faţă de alte economii din UE.

Agricultura a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului de activitate cu 4,8%. Şi aportul serviciilor financiare la PIB a fost de -0,1% în S1 2014. Reducerea vo­lu­mu­lui de activitate din construcţii cu 3,6% a avut un im­pact negativ asupra evoluţiei PIB din primul se­mestru, contribuţia sa la creşterea PIB fiind de -0,2%.

O creştere a contribuţiei la formarea PIB în primul semestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013 se observă în cazul industriei, continuând tendinţa din ultimii ani. Aportul industriei a fost de 31,4% comparativ cu 30,2% în S1 2013.

Industria a avut în primul semestru cel mai mare aport la creşterea economică, de 1,4%, cu ponderea de 31,4% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,6%.

Un trend ascendent s-a observat în ultima perioadă şi la capitolul informaţii şi comunicaţii. Contribuţia acestei componente la formarea PIB a urcat în primul semestru la 4,1%. În S1 2013 aportul a fost de 3,8%.