Consiliul Concurenţei a aprobat achiziţia de către Getin Holding a companiilor VB Leasing şi VBL Broker de Asigurare

Autor: Raluca Ghinea 09.09.2014

"Consiliul Concurenţei a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal. (...) Analiza efectuată a demonstrat că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Compania austriacă Volksbank Leasing International a vândut în primul semestru subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding pentru 163 milioane zloţi (38,9 milioane euro), finalizarea tranzacţiei fiind aşteptată până la finele anului, după obţinerea aprobărilor necesare.

Getin va plăti circa 52 milioane de zloţi (12,4 milioane de euro) pentru VB Leasing Romania şi aproximativ 111 milioane de zloţi (26,5 milioane de euro) pentru afacerile din Polonia.

VB Leasing Romania IFN este unul dintre cei mai mari şase jucători de pe piaţa locală de leasing şi operează prin şapte sucursale.

Ca urmare a preluării integrale a VB Leasing România, Getin va obţine controlul indirect şi asupra VBL Broker de Asigurare, o subsidiară a VB Leasing.

Băncile deţinute de grupul polonez, Getin Bank, Idea Bank şi RIB, vor cumpăra portofolii de împrumuturi de la cele două companii de leasing care vor fi preluate.

Grupul financiar polonez, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varşovia. Czarnecki deţine în prezent 55,8% din acţiunile Getin Holding.

Getin Holding are activităţi în Polonia şi Europa de Est, în domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurărilor şi al leasingului.

Grupul controlează trei bănci, Idea Bank, lider pe piaţa creditelor auto în Ucraina, Sombelbank din Belarus, concentrată pe împrumuturi de retail, şi Kubanbank din Rusia. Getin mai deţine în Rusia compania Carcade, prezentă pe piaţa leasingului.

Grupul Volksbank a început în 2013 procesul de vânzare al Volksbank Leasing International, cu operaţiuni şi în România. Banca a fost nevoită să vândă operaţiuni din Europa Centrală şi de Est ca urmare a condiţiilor impuse de Comisia Europeană pentru ajutorul financiar primit de Volksbank de la statul austriac în contextul crizei financiare.

În octombrie 2011, controlul Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Grupul austriac Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.