AFI a luat de la BCR un credit de 32 mil. euro pentru birourile AFI Park

Autor: Cristi Moga 10.09.2014

Grupul israelian AFI Europe, care deţine pe piaţa locală un portofoliu imobiliar de circa jumătate de miliard de euro, a obţinut un credit de 32 de milioane de euro de la BCR pentru finanţarea clădirilor AFI Park 2 şi 3 dez­voltate lângă mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti.

Pentru clădirea AFI Park 2, fina­li­za­tă în pri­măvara acestui an şi în­chi­riată integral pro­ducătorului de jo­curi Electronic Arts, israelienii au ob­ţinut un credit de 17 mil. euro, în timp ce imobilul AFI Park 3, a cărui fi­nalizare este programată spre sfâr­şi­tul acestui an, AFI a atras un îm­pru­mut de 15 mil. euro.

„Obţinerea acestei finanţări îi va per­mite AFI Europe să recupereze între­g capitalul investit în AFI Park 2, care a fost finanţat prin fonduri proprii ale AFI Europe, şi să finalizeze AFI Park 3, a cărei inaugurare este pro­gra­mată să aibă loc până la finalul acestui an“, a declarat David Hay, CEO al AFI Europe România.

Spaţiile de birouri din cea de-a treia clădire a proiectului au fost închi­riate britanicilor de la Endava şi gru­pul canadian Telus prin contracte semnate pe o perioadă de cel puţin cinci ani. Veniturile nete din închi­rierea acestor clădiri cu suprafeţe de bi­rouri de circa 12.000 de metri pătraţi fiecare pot fi esti­mate la circa 2 milioane de euro/an, ţinând cont de o chirie medie de 14-15 euro/mp lunar.

Prin acest contract, Erste, acţio­na­rul majoritar al BCR, este la a doua finan­ţare importantă semnată în acest an cu cei de la AFI după ce în vară austriecii au intrat, alături de Deutsche Pfandriefbank şi Raiffeisen Bank, în consorţiul care a refinanţat cu 220 mil. euro mallul AFI Palace Cotroceni.

Pe lângă AFI Park 3, grupul con­tro­lat de omul de afaceri Lev Leviev mai dezvoltă în prezent o clădire de 32.000 de metri pătraţi pe latura dinspre bulevardul Timişoara a mallului AFI Palace Cotroceni, iar israelienii mai au terenuri în zone precum Bucureştii Noi sau Trafic Greu pentru ridicarea unor noi centre comerciale şi parcuri de afaceri.